Περί ακαταδίωκτου και άλλων τινών..

Η πιο γνωστή δίκη για επιστημονικά θέματα έλαβε χώρα τέτοιες μέρες πριν από τέσσερις αιώνες. Η δίκη του Γαλιλαίου πραγματοποιήθηκε σε τρεις συνεδρίες στις 12 Απριλίου, στις 30 Απριλίου και στις 10 Μαΐου του 1633 στη Ρώμη.

Στα καθ’ ημάς κάποιοι φοβήθηκαν ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος αναβίωσης της Ιεράς Εξέτασης. Ίσως δεν έχουν άδικο με αυτά που ζούμε  Και για να μην την πατήσουν σαν τον Γαλιλαίο φρόντισαν προκαταβολικά.

Ο ένας, φέρελπις επιστήμονας της γαλάζιας πατρίδας και πρακτικός μαθηματικός, προσπαθούσε με ευφάνταστα σχήματα να πείσει ότι 25 μαθητές σε μια τάξη είναι επιδημιολογικά καλύτερα από 15 (!).

Ο άλλος, αν και δεξιός ψάλτης εκκλησιαστικά αναδειχθείς σε πατριάρχη λοιμωξιολογικά,  επιχειρηματολογούσε ως πρακτικός συγκοινωνιολόγος γιατί δε μπορούν ν΄ αγοραστούν περισσότερα λεωφορεία (!).

Η τρίτη, ομότιμη από το παρελθόν αλλά πάντα ωσεί παρούσα, στοχαζόταν ως πρακτική θεολόγος γιατί δεν κολλάει ο κορωνοϊός κατά την μετάληψη, με όρους όχι θεολογικούς αλλά επιστημονικούς (!).

Και όλοι μαζί άγονταν και φέρονταν για το αν είναι προτιμότερο να φοράμε μάσκα ή όχι (όταν οι μάσκες ήταν σε έλλειψη), για το ποια ώρα θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα και ποια τις καθημερινές (εκφράζοντας γνώμη για το πότε κολλάει πιο πολύ ο ιός), γνωμοδοτώντας για το ανοιγοκλείσιμο μαγαζιών, δραστηριοτήτων και εργασιών.

Με επιστημονικά κριτήρια; Μα σαφώς! Τι κι αν ενίοτε γοητεύονταν από τις υποδείξεις κυβερνητικών συνταγματολόγων, πρώην τηλεπωλητών βιβλίων, ή σκερτσόζων υπαλλήλων; Η επιστήμη πάνω από όλα!

Το ζητούμενο δεν είναι αν παραχωρήθηκε σε όλους αυτούς (και άλλους τινές) το ακαταδίωκτο για την έκφραση επιστημονικής γνώμης. Αυτό είναι αυτονόητο! Το ζητούμενο είναι αν τους παραχωρήθηκε το ακαταλόγιστο επιστημονικά! Διότι ανάλογες γνωμοδοτήσεις θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υποστηριχθούν ενώπιον διεθνών συνεδρίων και να επιχειρηματολογηθούν σχετικά με όρους επιστημονικούς. Κι εκεί δεν ισχύει η προστασία μαρτύρων. Άλλωστε το μόνο που διακυβεύεται είναι το προσωπικό κύρος. Ψιλά γράμματα. Οι αριστείες γνώμαις κτώνται!

Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ