Περί επισχέσεων (ξανά!)

 

Μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η φράση «οι ειδικευμένοι δεν μπορούν να προβούν σε επίσχεση, διότι έχουν ως εργοδότη το Δημόσιο, το οποίο θεωρείται φερέγγυος εργοδότης».

Κι όμως. Πάνω σ΄ αυτό το ανέκδοτο προσπαθούν ορισμένοι να στήσουν ολόκληρο απεργοσπαστικό μηχανισμό. Στο χορό, εκτός από τους ημέτερους και διαχρονικούς απεργοσπάστες, έχουν προστεθεί και ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα αρνούνται να πρωτοκολλήσουν τις δηλώσεις επίσχεσης. Τους τελευταίους πιθανόν θα τους συνέτιζε αν βρίσκονταν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.

Να επαναλάβουμε λοιπόν για πολλοστή φορά:

1.- Επίσχεση μπορούν να πραγματοποιήσουν ειδικοί και ειδικευόμενοι προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.  Η σχετική γνωμοδότηση του κ. Μιχαήλ διευκρινίζει πλήρως το ζήτημα (κλικ εδώ).

2.- Με την τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (κλικ εδώ) παρέχεται επιπλέον κάλυψη προκειμένου να κατέλθουν συνάδελφοι σε επίσχεση ατομικά ή συλλογικά.

3.- Η επίσχεση προϋποθέτει υποβολή δήλωσης επίσχεσης (κλικ εδώ) είτε κατευθείαν στη Διοίκηση, είτε μέσω της Ενωσης ομαδικά. Το αποκαλούμενο ως «εύλογο χρονικό διάστημα» το οποίο μεσολαβεί ανάμεσα στη δήλωση και την έναρξη επίσχεσης μπορεί να είναι ένα 24ωρο.

4.- Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε και να βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας. Τεκμηρίωση επ΄ αυτού υπάρχει στη σχετική νομολογία που παραθέτει το Υπουργείο Απασχόλησης (κλικ εδώ)

5.- Για την διακοπή της επίσχεσης δεν αρκεί η δήλωση καλής πρόθεσης του εργοδότη. Απαιτείται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

6.- Δικαστικές προσφυγές που έγιναν κατά καιρούς από Διοικήσεις εναντίον συναδέλφων στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Ενδεικτικά εδώ μπορείτε να δείτε την τύχη της σχετικής υπόθεσης στα Χανιά.

7.- Η επίσχεση δεν παρατείνει το χρόνο ειδικότητας των ειδικευομένων (κλικ εδώ)

7.- Αν και υφίσταται δυνατότητα οι ειδικευόμενοι να κατέλθουν σε επίσχεση εκτός του πρωινού ωραρίου και από τις εφημερίες η εμπειρία έχει δείξει ότι καλό είναι να αποφεύγεται αυτό το μέτρο, διότι μετακυλύει όλο το εφημεριακό έργο στους ειδικευμένους και προκαλεί τριβές, διχάζοντας το ιατρικό σώμα. Γνώμη μας είναι ότι στις επισχέσεις πρέπει να προχωρούμε οργανωμένα, μέσω των Ενώσεων ή των Νοσοκομειακών Επιτροπών, οι οποίες αναλαμβάνουν να διαχειριστούν το ζήτημα προς την κοινωνία και τις δικαστικές αρχές αν παραστεί ανάγκη. Κινητοποίηση στην οποία επικρατούν διχαστικές λογικές και αντιπαλότητες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

                                     Συναδελφικά

                              Δημήτρης Βαρνάβας

                                varnava1@otenet.gr