”Έχουμε διαρκή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημιολογική επιτήρηση του φαινομένου, με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τη συγκρότηση κλιμακίων, καθώς και με τους ΟΤΑ για την λήψη προληπτικών μέτρων”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρα
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα ελονοσίας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Έχουμε διαρκή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημιολογική επιτήρηση του φαινομένου, με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τη συγκρότηση κλιμακίων, καθώς και με τους ΟΤΑ για την λήψη προληπτικών μέτρων», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Το θέμα έφερε η Περιφερειακή Παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης – Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας» και ο Περιφερειάρχης απεδέχθη να υπάρξει εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα κρούσματα ελονοσίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα τόσο τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και οι πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, κατά την εισήγησή του σημείωσε πως «Πρωταρχικός μας στόχο είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών, αφού η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος, που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου κουνουπιού, με προγράμματα συστηματικής εντομοκτονίας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας). Εμείς προχωρήσαμε εγκαίρως στις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά δυστυχώς η εφαρμογή των προγραμμάτων καθυστερεί λόγω του πολέμου ενστάσεων μεταξύ των διαγωνιζόμενων εταιρειών.
Όμως πέραν των προγραμμάτων εντομοκτονίας, απαιτείται και η λήψη πρόσθετων μέτρων από Δημοτικές και λοιπές αρχές, καθώς και από τους πολίτες. Ενέργειες όπως ο καθαρισμός αυλακιών, αγωγών όμβριων υδάτων, η επιχωμάτωση μικρών κοιλοτήτων του εδάφους, η αποξήρανση ελωδών καταστάσεων και σημείων κατακράτησης στάσιμων υδάτων, κλπ. αποτελεί μεγάλη βοήθεια, καθώς τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους και αναπτύσσονται στα στάσιμα νερά».
Στον ενεργό ρόλο των πολιτών και στη σημασία της πρόληψης αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας: «Εκτός από την εγγενή γραφειοκρατία του Κράτους έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον ανηλεή πόλεμο μεταξύ των υποψηφίων εταιρειών. Για αυτό ο νέος διαγωνισμός θα γίνει για δύο έτη (2017-2018). Έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας στην 501 ΣΑΕ και θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Θέλω να γνωρίζεται ότι ο δημόσιος και διεθνής διαγωνισμός είναι Διαφάνεια, την οποία πρέπει να υπηρετούμε όλοι ως αξία και η στάση της Περιφέρειας είναι ‘όχι αναθέσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις’.
Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η συμβολή των πολιτών είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Υπάρχουν απλές ενέργειες που μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε πολίτης στους χώρους εντός και γύρω της οικίας του, στα κτήματά του, στο χώρο εργασίας του, ώστε να μειωθεί η όχληση και να προληφθεί η μετάδοση των ασθενειών. Για αυτό δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην οργανωμένη, συστηματική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, που θα βοηθήσει σημαντικά στην ευαισθητοποίησή τους και την δραστηριοποίησή τους.
Επιπλέον, έχουμε δώσει κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (εργάτες γης, Ρομά, μετανάστες, κλπ.).».
Στη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν και οι: Σοφία Συμεωνίδου (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ) και Άννα Μαστοράκου (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας).