Περικομμένα τα φετινά κονδύλια εφημεριών για τα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ

Τα ψίχουλα οδηγούν στο ικρίωμα - ΤΑ ΝΕΑΑπό την ώρα που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είχε δεδηλωμένο στόχο τη μετατροπή του ΕΣΥ σε ιδιωτικοποιημένο σύστημα, εκχωρώντας σημαντικά του τμήματα σε ομίλους.

Η πανδημία πάγωσε αναγκαστικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, χωρίς να τους αναστέλλει. Ενδεικτική είναι η εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 κονδυλίων για την υγεία μειωμένων κατά 800 εκατ. € σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά τα παραπλανητικά στοιχεία που επικαλέστηκαν κυβερνητικά στελέχη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η πραγματικότητα είναι αδύνατο να κρυφτεί και οι συνέπειες της περικοπής έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Ιδού:

Το κονδύλιο εφημεριών για το ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων για το προηγούμενο έτος ανέρχονταν στα 221 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο δόθηκε επιπλέον ενίσχυση 2,5 εκατ. ευρώ και έτσι το κονδύλιο διαμορφώθηκε τελικά στα 223,5 εκατ. ευρώ.

Το φετινό κονδύλιο ανέρχεται στα 220.750.000€.

Είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με το περσινό κατά 2.730.000€ !

Ομοίως, μειωμένο κατά 2.450.000 είναι το κονδύλιο εφημεριών για τους γιατρούς της ΠΦΥ, σε σχέση με το συνολικό κονδύλιο που δαπανήθηκε κατά το προηγούμενο έτος.

Μπαίνουμε στο πέμπτο κύμα της πανδημίας, με άγνωστη εξέλιξη για την υπόλοιπη χρονιά. Κι όμως, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει Νοσοκομεία και ΠΦΥ πράττει το ακριβώς αντίθετο: περικόπτει κονδύλια από εφημερίες, μετακυλίει βάρη στους πολίτες και καλλιεργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μεταβιβάσει κρίσιμες δραστηριότητες του ΕΣΥ σε ιδιώτες.

Όταν το περίφημο «τελευταίο μίλι» του Μητσοτάκη φτάσει όντως στο τέρμα του, θα ξεπροβάλει και το ικρίωμα που έχουν στήσει για το ΕΣΥ..