ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Ηράκλειο της Κρήτης επισκέφθηκε σήμερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στη συνέχεια συναντήθηκε με φοιτητές και φορείς της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

   

    Για την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

   

    «Έχουμε μια καλή παράδοση αγώνων. Η Ιατρική Σχολή συμμετείχε πολύ ενεργά στο περυσινό φοιτητικό κίνημα και υπάρχει καλή παρουσία των ενωτικών δυνάμεων της Αριστεράς, με την «Αριστερή Ενότητα» να έρχεται πρώτο σχήμα στις εκλογές.

    Περνάμε μια δεύτερη χρονιά μετά το περσινό μεγάλο φοιτητικό κίνημα, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι φοιτητές αλλά και όλη η ελληνική κοινωνία θα δρέψει τους καρπούς των αγώνων, με την κατάρρευση του άρθρου 16 και μια Συνταγματική Αναθεώρηση που δεν θα περάσει.

    Από κει και πέρα είναι ανοιχτά τα ζητήματα και φέτος. Είναι αυτή η έμμεση και πολλές φορές άμεση «ποινικοποίηση» που γίνεται απέναντι στους φοιτητές, με την πίεση στις εξεταστικές περιόδους και την υπερεντατικοποίηση των μαθημάτων, είναι το θέμα της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου που είναι και ανεφάρμοστος και αντιδημοκρατικός, είναι τα θέματα της παραβίασης του άρθρου 16 από τη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που, εφόσον συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, θα πρέπει να κλείσουν. Είναι ανοιχτά τα μέτωπα. Η Αριστερά που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και φέτος τους αγώνες με έναν πάντα ενωτικό τρόπο, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.»

   

    Για Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

   

    «Δυστυχώς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) δεν αποτελεί την εξαίρεση. Είναι ο κανόνας σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα, με τεράστιες ελλείψεις, τεράστια ένταση στη δουλειά του προσωπικού, χωρίς ρεπό, χωρίς τα δικαιώματα που έχουν ως εργαζόμενοι, και αυτό λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης της υγείας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και παλαιότερα βέβαια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

   

    Είμαστε η χώρα που έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία σε όλη την Ε.Ε., οι οποίες έχουν ξεπεράσει το 50% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

    Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

    Δεν μπορεί για παράδειγμα στο ΠΑΓΝΗ να υπάρχουν 700 ελλείψεις σε προσωπικό σε σχέση με το οργανόγραμμα της δεκαετίας του 80. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν κάτω από τέτοιες συνθήκες να μην εντάσσονται στο καθεστώς των βαρέων και των ανθυγιεινών, τη στιγμή που όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα εντάσσονται.

    Με αυτή την έννοια θέλω να πιστεύω ότι οι μαύρες σημαίες που σηκώθηκαν σήμερα στο ΠΑΓΝΗ θα σηκωθούν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας.

   

    Στη συζήτηση για το προϋπολογισμό εμείς θα θέσουμε το ζήτημα της ενίσχυσης της χρηματοδότησης της υγείας, των μεγάλων κενών που υπάρχουν, της στελέχωσης, για τα οποία πληρώνουν οι πολίτες της χώρας μας ως ασθενείς και ως καταναλωτές των υπηρεσιών υγείας».

   

    ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/10/2007