Περιορισμοί στη χορήγηση των αντιιικών

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης στη χώρα μας επιφέρει η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου. Η εμφάνιση πολλών περιστατικών νέας γρίπης που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα «άνοιξε» τη συζήτηση και στην Ελλάδα για αυστηρό προσδιορισμό στη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, ενώ ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγεται η κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών. Χθες προστέθηκαν στη λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα δύο νεαρές γυναίκες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές στα 23. Σημειώνεται ότι μόνο σε μία περίπτωση η μετάδοση έγινε εντός συνόρων –όταν ένα βρέφος 11 μηνών κόλλησε από συγγενή του που είχε έρθει από τις ΗΠΑ– ενώ τουλάχιστον 11 ασθενείς έχουν ιαθεί πλήρως. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Προχθές συνεδρίασε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης υπό τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, η οποία και εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας μας έναντι της νέας γρίπης. Μεταξύ αυτών είναι ο αυστηρός προσδιορισμός των συνθηκών χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων λόγω των πιθανών παρενεργειών τους, αλλά και του ενδεχομένου ανάπτυξης αντοχής του ιού στα συγκεκριμένα σκευάσματα. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη χρήση του εμβολίου για πνευμονιόκοκκο σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις κ. ά.) άνω των 55 ετών. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, η εισήγηση βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα από την ισπανική γρίπη, όταν πολλοί ηλικιωμένοι είχαν πεθάνει εξαιτίας πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο. Η Επιτροπή ακόμη εισηγήθηκε την κατ’ οίκον ή στο νοσοκομείο νοσηλεία ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και του εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία και υπενθύμισε την ανάγκη χρήσης του εποχικού εμβολίου από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Προχθές, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους των ξενοδόχων με τους οποίους συμφωνήθηκε να υπάρχει συντονισμός με τις διοικήσεις των κατά τόπους νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση ασθενών τουριστών.