Πέταξε για Αϊτή η δεκαμελής Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Θεσσαλονίκη

Με τελικό προορισμό το Πορτ-ο-Πρενς αναχώρησε, χθες τα ξημερώματα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η 10μελής αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της Αϊτής.

Οι εθελοντές της ΕΟΔ αναμενόταν τα μεσάνυχτα να μεταφερθούν μέσω Ρώμης και Παρισιού στην πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου θα προσγειωθεί και αεροσκάφος Cargo με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Aπό εκεί θα κατευθυνθούν οδικώς για την πρωτεύουσα της Αϊτής. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων εκστρατείας, όπως και η συνεισφορά στον καλύτερο συντονισμό των ομάδων διάσωσης μέσω του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Όπως σημείωσε στη «Ν» ο διευθυντής επιχειρήσεων της ομάδας, Αλέξανδρος Λιάμος, «η ΕΟΔ δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το αεροπλάνο του υπουργείου Εξωτερικών, που λόγω κακής οργάνωσης έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να αναχωρήσει για την Αϊτή.

Πρέπει να τονίσουμε πως όλα τα έξοδα της αποστολής της ΕΟΔ έχει αναλάβει η επιχειρηματίας, Έλενα Αμβροσιάδου, η οποία μας έχει δώσει την εντολή να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ανέγερσης ορφανοτροφείου».

Η κα Αμβροσιάδου είναι συνιδρύτρια του hedge fund IKOS και θεωρείται από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαχείριση αντισταθμιστικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εν τω μεταξύ αναχώρησε χθες το πρωί η δεύτερη ομάδα ιατρών των Γιατρών του Κόσμου που αποτελείται από την κα Ηρώ Βαρσαμή (ιατρός – βιοπαθαλόγος), τον κ. Μηνά Βουλγαρίδη (ιατρός – πνευμονολόγος) και την κα Νίκη Βουλγαρίδη (ιατρός – αναισθησιολόγος).

Σημειώνεται ότι η πρώτη ομάδα των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας που αποτελείται από τον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ (ιατρός – χειρουργός), τον κ. Μιλτιάδη Σερηγιαννίδη (ιατρός – πλαστικός χειρουργός), την κα Σταυρούλα Πούλου (ιατρός – αναισθησιολόγος) και τον κ. Ανδρέα Θωμόπουλο (διοικητικό μέλος) έχει ήδη αναχωρήσει από την Τετάρτη και βρίσκεται στην περιοχή Petite Goave όπου και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο τοπικό νοσοκομείο.

Τέλος, την εξασφάλιση της άδειας προσγείωσης από τις αμερικανικές αρχές στο Πορτ- ο- Πρενς ανέμενε και χθες το αεροσκάφος Μπόινγκ 747 που μεταφέρει την ανθρωπιστική αποστολή αποτελούμενη από 75 διασώστες και γιατρούς καθώς και 25 τόνους ανθρωπιστικό υλικό, που έχει οργανώσει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ανασύρουν ακόμη επιζώντες

Ενω εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα στο συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής που προκαλούν καθυστερήσεις, συνεχίσθηκε και χθες η ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια, εννέα ημέρες μετά το φονικό σεισμό.

 

Πάνω από 120 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα συνεργεία διάσωσης. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν άλλους 4.000 ναύτες και πεζοναύτες – προερχόμενους από τον Περσικό Κόλπο και την Αφρική – στην Αϊτή προκειμένου να συμβάλλουν στην επιχείρηση αρωγής. Η αποστολή θα ανεβάσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αϊτή σε 16.000.

Η συγκεκριμένη ενέργεια πυροδότησε την αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που ισχυρίσθηκε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σκοπό να καταλάβουν στρατιωτικά την Aϊτή επωφελούμενοι της κατάστασης που διαμορφώθηκε στη χώρα.