Πέθανε μετά το εξιτήριο

Ο θάνατος ενός 32χρονου στις φυλακές των Γρεβενών πυροδότησε την Πέμπτη νέο κύκλο έντασης για τους κρατουμένους στις φυλακές, οι οποίοι συνεχίζουν για 12η μέρα την απεργία πείνας. Η είδηση του θανάτου προκάλεσε την οργή των κρατουμένων κυρίως στις ανδρικές φυλακές και αύξηση του αριθμού των απεργών, ο οποίος σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Φυλακισμένων ξεπέρασε τις 5.600.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και οι καταγγελίες των απεργών πείνας ότι τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν κρεβάτια, κάτι που επισήμως διαψεύδεται.

Ο 32χρονος, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, είχε μεταχθεί στις φυλακές Πάτρας για δικαστική υπόθεση και επανήλθε στις φυλακές των Γρεβενών την περασμένη Τρίτη σε άσχημη κατάσταση. Και επειδή αρνήθηκε να περάσει από τις γνωστές εξετάσεις, τον τοποθέτησαν σε χώρο απομόνωσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε και το απόγευμα της ίδιας μέρας μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Περιέργως, την επόμενη στη μία το μεσημέρι πήρε εξιτήριο. Το πρωί της επόμενης ημέρας βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο σε ανακοίνωσή του διαψεύδει τις καταγγελίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο 32χρονος «δεν υπήρξε ποτέ απεργός πείνας». Το υπουργείο γνωστοποίησε και την πλήρη αναφορά του προϊστάμενου της Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών, στην οποία αναφέρεται πως ο κρατούμενος ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και είχε αρνηθεί τελευταία την ειδική ουρολογική εξέταση που του εζητήθη.

Στο κελί του βρέθηκε κλειστό νάιλον σακουλάκι που περιείχε άγνωστη ουσία (πιθανόν ναρκωτικά) το οποίο εξωτερικά έφερε ίχνη κοπράνων. Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γρεβενών κ. Λάμπρος Μπιρμπίλης, αναφερόμενος στο περιστατικό, υποστήριξε πως ο 32χρονος την Τρίτη, όταν για πρώτη φορά διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αποχώρησε συνοδεία αστυνομικών αφού είχε συνέλθει. Για τα αίτια του θανάτου του περιμένουμε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέτασης, κάτι που ενδιαφέρει κατά πρώτο λόγο την προανάκριση που διενεργείται από την Αστυνομία».

Στο μεταξύ χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, άκαρπη απέβη και η συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες είχε η Επιτροπή του ΔΣΑ για το σωφρονιστικό σύστημα με το γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς, στα «καίρια αιτήματα, όπως το να δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους του ΔΣΑ να επισκέπτονται τις φυλακές, καθώς και να υπάρχουν περισσότεροι γιατροί για τους κρατουμένους, δεν δοθήκαν, από το υπουργείο, συγκεκριμένες απαντήσεις».

Τα μέτρα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η πρώτη δέσμη των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Χθες προτάσεις για την αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα προκειμένου να εκλείψουν οι «τριτοκοσμικές» συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετέφεραν φορείς και σύλλογοι στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Κοινή διαπίστωση πολιτικών και φορέων πως απαιτούνται άμεσα μέτρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ κυρίας Βέρας Νικολαΐδου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, ανέφερε πως αποτελεί «προσωπικό του στοίχημα» η επίλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις φυλακές.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΙΑ