Πετούν στον δρόμο τους ψυχικά ασθενείς – απειλούνται με κλείσιμο 350 μονάδες αποασυλοποίησης

Ξενώνες όπου φιλοξενούνται χιλιάδες ασθενείς απειλούνται με λουκέτο και ήδη στα Τρίκαλα τον λόγο έχει ο ιδιωτικός τομέας!

Έγγραφο – σοκ από τη Νομαρχία Τρικάλων απευθύνει έκκληση στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της περιοχής να ενεργήσουν εν όψει της διακοπής του προγράμματος αποασυλοποίησης! «Επίκειται παύση της λειτουργίας των ξενώνων «Ψυχαργώ»… Επειδή τρόφιμοι αυτών είναι άνθρωποι με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν δημόσια ψυχιατρεία για την απορρόφησή τους, το βάρος θα μετακινηθεί στις ιδιωτικές κλινικές… Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας, το οποίο απευθύνεται σε τρεις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και στον Κλάδο Υγείας του ΟΓΑ ενώ κοινοποιείται και στον ιατρικό σύλλογο της περιοχής.

Ξεπερνούν τις 350 οι μονάδες αποασυλοποίησης – ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα και κέντρα ημέρας που απειλούνται με λουκέτο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης:

Οι ξενώνες των Τρικάλων απειλούνται με λουκέτο. Επίσης, πέρυσι έκλεισε για λόγους οικονομίας ένας από τους ξενώνες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) στον Κορυδαλλό. Οι 20 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε αυτόν «διαμοιράστηκαν» αναγκαστικά σε άλλές μονάδες του νοσοκομείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον προϋπολογισμό του 2007 είναι μειωμένα κατά 17,3 εκατομμύρια ευρώ – καλύπτουν μόνον το 40% των συνολικών αναγκών. Αλλά και στον περσινό προϋπολογισμό τα κονδύλια ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2005.

¶λλα έλεγαν το 2005

Κι αυτό όταν η Ν.Δ. εξήγγειλε στο κυβερνητικό της πρόγραμμα τη συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων και τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών Ψυχικής Υγείας. Τον Μάιο του 2005, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εξαγγείλει περαιτέρω μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων στα ψυχιατρεία της χώρας, παραδεχόμενη πάντως ότι η αποασυλοποίηση πάσχει από χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τότε να αυξήσει το σχετικό κονδύλι ώστε να λειτουργήσουν 103 επιπλέον μονάδες – με συνολικό κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ – με στόχο να έχουν φύγει από τα ψυχιατρεία ώς το τέλος της περασμένης χρονιάς 2.000 από τους 4.000 νοσηλευομένους σε δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Σβήνει το «Ψυχαργώ»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το «Ψυχαργώ», άρχισε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νέα προγράμματα που εγκρίνονται συγχρηματοδοτούνται για 18 μήνες και στη συνέχεια πρέπει να λαμβάνουν κρατικά κονδύλια. Όπως όμως αναφέρουν ειδικοί του χώρου, από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα προβλήματα! Για κάθε φιλοξενούμενο σε ξενώνα, διαμέρισμα ή οικοτροφείο, το κόστος υπολογίζεται στα 3.000 ευρώ τον μήνα.

Στο μεταξύ δεκάδες ασθενείς χρονίζουν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, περιμένοντας να βρεθεί μια θέση στα προγράμματα αποασυλοποίησης. Όπως αναφέρουν ψυχίατροι, οι ασθενείς δεν έχουν επιλογή: ή παραμένουν στο ψυχιατρείο ή φεύγουν και πολλοί καταλήγουν άστεγοι. Δεν είναι τυχαίο ότι 40% των εισαγωγών στο νοσοκομείο είναι επανεισαγωγές!

«Υπάρχει μόνο μια λέξη για όλα αυτά. Ντροπή. Η Ν.Δ. εγκαταλείπει παντελώς την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, οδηγεί τους ξενώνες σε κλείσιμο και τους ψυχικά πάσχοντες σε επανεγκλεισμό. Και μάλιστα πριμοδοτεί τους ιδιώτες, απαξιώνοντας την ίδια στιγμή τα δημόσια ιδρύματα. Η κοινωνία και η χώρα μας οδηγούνται σε διασυρμό σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε χθες ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας – Πρόνοιας.