Πετραλιά για γνωμοδότηση ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου – ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών

p> 

   Οι βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του αντίστοιχου νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται σύντομα, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με το ΕΒΕΑ.

    Η κα Πετραλιά, ερωτηθείσα σχετικά με τη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των ανδρών και γυναικών που εργάζονται στους ΟΤΑ, δήλωσε ότι η εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει σχέση και δεν αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά την κοινωνική ασφάλιση και μόνο, ενώ σημείωσε ότι η κοινωνική ασφάλιση διέπεται από την εθνική νομοθεσία και μόνο.

    Παρόλα αυτά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντέδρασαν έντονα με σημερινή τους ανακοίνωση, επικρίνοντας ως “απαράδεκτη και αποκαλυπτική” την γνωμοδότηση της ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία, όπως θεωρούν, τάσσεται υπέρ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας της συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών προς τα πάνω. Αφορμή για τη γνωμοδότηση αυτή ήταν το σχέδιο νόμου για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά περίπου 20.000 εργαζομένων (ανδρών και γυναικών) στους ΟΤΑ. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ κάνουν λόγο για παιχνίδι “του καρότου και του μαστίγιου”.

    Με την ίδια ανακοίνωση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους εκπροσώπους των συνδικάτων από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη νομική τεκμηρίωση της υποστηρικτικής γραμμής ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το οποίο εξετάζει τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εργαζομένων και ασφαλισμένων στο Δημόσιο. Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αυτή την απόφαση, ώστε να μην νομιμοποιήσουν προειλημμένες αποφάσεις υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα έπραξαν και στην επιτροπή που εξετάζει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Επίσης, με σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για “κακοπαιγμένο παιχνίδι” και σημείωσε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου “λειτουργεί ως ευθεία βολή για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών προς τα πάνω”. Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε το φόβο ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί που έγιναν, θα οδηγήσουν σε απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδικαστική για τους ασφαλισμένους της χώρας. Επίσης προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές, όπως η εξίσωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.