Πιο στενή συνεργασία του «Ερρίκος Ντυνάν» με το Δημόσιο

Επέκταση της συνεργασίας με το Δημόσιο επιδιώκει η διοίκηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Αν και η διαχείριση του νοσοκομείου γίνεται από την αρχή του χρόνου από κοινοπραξία ιδιωτικών επιχειρήσεων (Ιατρικό – «Εuromedica»), ο πρόεδρός του κ. Ανδρέας Μαρτίνης εξέφρασε χθες την επιθυμία να επεκταθεί η συνεργασία με το ΕΣΥ και το Πανεπιστήμιο.

«Προσβλέπουμε σε επέκταση της συνεργασίας μας με το Δημόσιο, υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται οι εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις για κάθε εκχώρησή μας», τόνισε ο κ. Μαρτίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΙΚΑ οφείλει από το 2007 στο νοσοκομείο έξι εκατομμύρια ευρώ για νοσήλια ασφαλισμένων του.

Η συνεργασία ΕΣΥ και «Ερρίκος Ντυνάν» αφορά ήδη 30 θέσεις νοσηλείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με το κόστος των υλικών να βαρύνει το ΕΣΥ.

Το γειτονικό νοσοκομείο «Ερυθρός» έχει, επίσης, το δικαίωμα να νοσηλεύει στο «Ντυνάν» 40 χειρουργικά περιστατικά και να χρησιμοποιεί τέσσερα χειρουργικά «τραπέζια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο να λειτουργήσει προσωρινά στο «Ντυνάν» το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας.

Το Κέντρο, δυναμικότητας 250 θέσεων, θα στεγαστεί οριστικά σε ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο αναμένεται να ανεγερθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Ενδεικτικό της στενής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι μελετήθηκε πρόσφατα το ενδεχόμενο να μεταφερθούν προσωρινά στο «Ερρίκος Ντυνάν» τα χειρουργεία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του «Ιπποκρατείου» της Αθήνας, όπου γίνονται έργα αναβάθμισης. Η πρόταση αυτή δεν «πέρασε», όμως, από το διοικητικό συμβούλιο του «Ιπποκρατείου».

Επαφές για συνεργασία υπήρξε και με κορυφαίους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο κ. Μαρτίνης άφησε χθες ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μετάσχει το «Ερρίκος Ντυνάν» στις εφημερίες του ΕΣΥ:

«Ως πρόεδρος του νοσοκομείου είμαι επιφυλακτικός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο δεν θα ήμουν αντίθετος, υπό προϋποθέσεις, σε μια τέτοια προοπτική», σχολίασε ο κ. Μαρτίνης.

Για το θέμα της διαχείρισης του νοσοκομείου από όμιλο ιδιωτικών εταιρειών είπε ότι η συνεργασία έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου. Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2008, με δικαίωμα επέκτασης της συνεργασίας για ακόμη τρία χρόνια.

Η αμοιβή του διαχειριστή θα προέλθει από τα κέρδη που θα προκύψουν στις επόμενες χρήσεις.

Κατά τη χρήση του 2007 το «Ερρίκος Ντυνάν» εμφανίζει ζημίες 2-3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η εικόνα θα διαφοροποιηθεί αν εισπράξει οφειλόμενα από τα Ταμεία.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατομμύρια ευρώ.