Πιο συγκεντρωτικό ΕΣΥ επιθυμεί η κυβέρνηση

Την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από το νομοσχέδιο για τη μείωση των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ), που έφερε για συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, στηλίτευσε χθες στην επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την καταστρατήγηση των ισχυόντων νόμων προκειμένου να οικοδομηθεί νέα κλινική στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο. Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης πρόβλεψη για μείωση των αριθμών των ΔΥΠΕ, προκειμένου να “καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία”.

Ο Θαν. Λεβέντης επισήμανε ότι ο περιορισμός των ΔΥΠΕ γίνεται για να υπάρξει περισσότερη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε δύο χρόνια θα επανεξεταστεί ο θεσμός τους. Τόνισε ότι οι ΔΥΠΕ είναι ένας σωστός θεσμός, που προωθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΕΣΥ, και προκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας: “ας μην κοροϊδευόμαστε. Αν δεν θέλετε τις ΔΥΠΕ, τότε να τις καταργήσετε”.

Όσον αφορά τη διάταξη για τη δημιουργία νέας αιματολογικής κλινικής στο “Λαϊκό” νοσοκομείο, ο Θαν. Λεβέντης την κατήγγειλε λέγοντας ότι “αν το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι, τότε να τους καταργήσουμε εντελώς, και μαζί και το κράτος δικαίου, για να μπορεί ο κάθε ιδιώτης να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν”.

Συνολικά, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΥ παραμένει υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο, απουσιάζει από αυτό ο ενιαίος φορέας, ενώ με το συζητούμενο νομοσχέδιο γίνεται όλο και πιο “συγκεντρωτικό και υπουργοκεντρικό”.