Του Δημήτρη Καραγιώργου
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα κορυφής στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Οι πόλοι της αντιπαράθεσης είναι οι ‘γαλάζιοι’ συνδικαλιστές Μανώλης Καλοκαιρινός και Μιχάλης Βλασταράκος, οι οποίοι διεκδικούν τη θέση του προέδρου.
Ο κ. Βλασταράκος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης ΔΗΚΙ, ενώ ο κ. Καλοκαιρινός κατέβηκε ως ΄αντάρτης’. Ο πρώτος πλειοψήφησε στις αρχαιρεσίες (34%), αλλά δεν έλαβε το ποσοστό που θα του επέτρεπε να καταλάβει τη θέση του προέδρου.
Με καθυστέρηση ενός μήνα, το προεδρείο του Συλλόγου συγκροτήθηκε σε σώμα στις 7 Μαρτίου. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε στη θέση του προέδρου τον κ. Καλοκαιρινό, με τον κ. Βλασταράκο να είναι εκτός συμβουλίου!
Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η παράταξη ΔΗΚΙ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες και πλειοψήφησε σ’ αυτές (5 έδρες), επεδίωξε επανειλημμένα, είτε με αναβολές είτε με προτάσεις για φανερή και όχι μυστική ψηφοφορία, να εκλέξει προεδρείο της επιλογής της.
Η τακτική αυτή, ωστόσο, αποκρούστηκε από την πλειοψηφία των υπολοίπων 10 μελών του συμβουλίου, η οποία επέμεινε στην αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας (άρθρο 11 του Ν. 727/1977) περί των διαδικασιών συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα.
Ως αποτέλεσμα, οι πέντε σύμβουλοι της ΔΗΚΙ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε με τους υπόλοιπους δέκα συμβούλους και κατέληξε στην εκλογή του νέου προεδρείου.
Η σύνθεση του συμβουλίου είναι η εξής: Μανώλης Καλοκαιρινός (πρόεδρος), Κώστας Αλεξανδρόπουλος (γενικός γραμματέας), Αναστάσιος Βασιάδης (α΄ αντιπρόεδρος), Γρηγόρης Ροκαδάκης (β΄αντιπρόεδρος) και Στ. Πίνης (ταμίας).
Καταγγελία
Ο κ. Βλασταράκος καταγγέλλει το προεδρείο του ΠΙΣ ότι δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, θεωρώντας ότι ο Σύλλογος παραμένει ακέφαλος. Πριν από λίγες μέρες, έστειλε και σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στην επιστολή καταγγέλλει ότι δεν τηρήθηκε ο Νόμος κατά τη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου. Καλεί τον κ. Αβραμόπουλο να ορίσει προσωρινό συμβούλιο, το οποίο θα δρομολογήσει νέες εκλογές στον ΠΙΣ.
Προτεραιότητες
Στο μεταξύ, τις προτεραιότητες του προγράμματος δράσης του ΠΙΣ για την επόμενη τριετία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το νέο διοικητικό συμβούλιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη συνεδρίαση σε χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν επί μέρους κατηγορίες ιατρών και τα οποία επιτάσσουν άμεση λύση.
Σχετικά με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εκτιμήθηκε ότι ο επίμονος αγώνας τους για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης δικαιώθηκε με το κείμενο που υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 2008 ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας. Ο ΠΙΣ στηρίζει με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ώστε με την υπογραφή της επόμενης κλαδικής συμφωνίας να συμπεριληφθούν όλα τα σημεία της υπογραφείσας κλαδικής σύμβασης που απαλείφθησαν από τον πρόσφατο νόμο και, ταυτόχρονα, να εισαχθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τη θέση του νοσοκομειακού γιατρού και του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο ΠΙΣ θεωρεί την πρόσληψη 4.500 γιατρών μέχρι το τέλος του 2010 ως όρο ουσιώδη και απαράβατο για να γίνει δυνατό ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στις ιατρικές υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Αναφορικά με το ΙΚΑ, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ διακηρύσσει ότι απαιτεί και θα αγωνιστεί για την πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη όλων γιατρών του Ιδρύματος που εργάζονται υπό σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, με την άμεση προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών για όλους τους συμβασιούχους. Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΙΣ ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κάλυψη από την ημερομηνία πρόσληψής τους, με καταβολή από τους ιατρούς της εισφοράς που αναλογεί στον εργαζόμενο και από το ΙΚΑ της αντίστοιχης που αναλογεί στον εργοδότη. Παράλληλα, ο ΠΙΣ απαιτεί την κατάργηση της απαράδεκτης σύμβασης έργ ου και την πρόσληψη όλων των ιατρών που εργάζονται στο Ίδρυμα με σχέση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Κεφαλαιώδους σημασίας για τον ΠΙΣ παραμένει η άμεση αναμόρφωση των πράξεων που αφορά κυρίως τους εργαστηριακούς ιατρούς, ακτινοδιαγνωστας, βιοπαθολόγους, οι οποίες είναι καθηλωμένες από 15ετίας και πλέον σε απαράδεκτα για την εποχή επίπεδα.
Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίηση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. ¶ποψη του ΠΙΣ είναι ότι πρέπει να καθιερωθεί η αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και στις λεγόμενες εργαστηριακές ειδικότητες, διαχωρισμός που είναι ήδη ξεπερασμένος στη σύγχρονη ιατρική. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει νόμος που να αντίκειται στη θεσμοθέτηση αυτή.
Τέλος ο ΠΙΣ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της άμεσης καταβολής από τον ΟΠΑΔ των οφειλομένων από μήνες στους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς. Και δηλώνει πως θα κινητοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερή και έγκαιρη καταβολή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών.