ΠΙΣ- ενημερωτικό για την προσφυγή στο ΣτΕ και τις υπόλοιπες εξελίξεις

 

 

 

 

                                                         Αθήνα 3 Απριλίου 2009

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ Π.Ι.Σ. ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

 

            Με προσφυγή που κατατέθηκε σήμερα, τα 9 από τα 15 εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. ζητούν την ακύρωση ως παράνομης και αντισυνταγματικής της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθαιρέσει την εκλεγμένη Διοίκησή του και να διορίσει στη θέση της Διοικούσα Επιτροπή.

 

            Παράλληλα, τόσο από πλευράς ιατρικού όσο και πολιτικού κόσμου συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για την απαράδεκτη και πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά επίθεση του Δ. Αβραμόπουλου κατά του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών, η οποία, ευλόγως, συσχετίζεται με τα οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας και το αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων σ’ αυτόν.

 

Καταδίκη από ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ – Ιατρικούς φορείς,

ερωτήσεις-επερωτήσεις στη Βουλή

 

            Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας)με ανακοίνωσή της καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την πραξικοπηματική κατάργηση του Δ.Σ. του ΠΙΣ και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη απόφασή του και να αφήσει απερίσπαστους τους θεσμούς να λειτουργήσουν σύμφωνα με τη θεσμική δημοκρατική διαδικασία που κατακτήθηκε την τελευταία 35ετία. Παράλληλα, καταδίκασε και την αποδοχή της απόφασης Αβραμόπουλου από συναδέλφους που έχουν ιστορική ευθύνη απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη συνδικαλιστική παράδοση.

 

            Το πραξικόπημα Αβραμόπουλου καταδίκασε με απόφασή του το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.Π.

 

Σε ανάλογη απόφαση το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι η ενέργεια Αβραμόπουλου γίνεται «σε μια περίοδο που διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, που πριμοδοτούνται τα σούπερ μάρκετ υγείας και οξύνονται τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών. Προφανώς, η αιτιολογία του κ. Υπουργού ότι η νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία του ΠΙΣ δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς του, υποκρύπτει το φόβο του ότι οι γιατροί θα συνεχίσουν εντονότερα να αντιδρούν στις κυβερνητικές επιλογές».

 

Αποφάσεις καταδίκης της ενέργειας Αβραμόπουλου εξέδωσαν επίσης οι Ιατρικοί Σύλλογοι Καβάλας και Κιλκίς.

 

            Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσαν την 1 Απριλίου 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «για τη βάναυσα αντιδημοκρατική απόφασή του να παύσει χωρίς καμία αιτιολογία και επικαλούμενος νομοθεσία της Μεταξικής περιόδου το νομίμως εκλεγέν και συγκροτηθέν σε σώμα Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ.». Στην Επερώτηση υπογραμμίζεται ότι «είναι προφανές ότι από την πρωτοφανή στα δημοκρατικά χρονικά της χώρας απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παύση του νομίμως εκλεγέντος κορυφαίου οργάνου των Ελλήνων γιατρών τίθεται κατ’ αρχήν ζήτημα δημοκρατικής συμπεριφοράς της Κυβέρνησης η οποία ανέχεται και καλύπτει τέτοιες αποφάσεις».

 

            Μια ημέρα νωρίτερα είχε κατατεθεί και Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τ. Κουράκη, με την οποία ερωτάται ο Υπουργός Υγείας : 1) αν προτίθεται να σεβαστεί τη δημοκρατικά εκφρασμένη γνώμη των 60.000 γιατρών της χώρας και 2) αν προτίθεται να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας που ταλανίζουν λειτουργούς υγείας και πολίτες.

 

Η προσφυγή στο Σ.τ.Ε.

 

            Με την προσφυγή τους στο Σ.τ.Ε. τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. Εμμ. Καλοκαιρινός, Στ. Πίνης, Γρ. Ροκαδάκης, Αν. Βασιάδης, Κ. Αλεξανδρόπουλος, Βλ. Παναγιωτίδης, Μ. Πασακιώτου, Ι. Μπασκόζος και Κ. Ζαχαριάς ζητούν την ακύρωση της εν λόγω απόφασης του Υπουργού Υγείας, ως αντισυνταγματικής και μη νόμιμης. Στην προσφυγή παρατίθενται διεξοδικά τα διαδραματισθέντα μετά τη Γενική Συνέλευση στην οποία εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. (8/2/09) μέχρι τη συγκρότηση αυτού σε σώμα με την εκλογή του νέου Προεδρείου από την οποία επέλεξαν να απόσχουν οι εκλεγέντες με το ψηφοδέλτιο του εκλεκτού της Ν.Δ.  Μ. Βλασταράκου.

 

            Τα ανωτέρω 9 μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. επικαλούνται συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εκλογή και λειτουργία των Διοικήσεων των Ιατρικών Συλλόγων, του Π.Ι.Σ. και εν γένει των ΝΠΔΔ, οι οποίες καταδεικνύουν με σαφήνεια τον μη σύννομο, αντιδημοκρατικό και ουσιαστικά πολιτικό χαρακτήρα της απόφασης του Δ. Αβραμόπουλου.