Πιθανή η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα φάρμακα

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη φαρμακευτική δαπάνη για το διάστημα από το 2004 έως σήμερα ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τροπολογία για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων η θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η αλλαγή τιμολόγησης των φαρμάκων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον κ. Λοβέρδο να κάνει λόγο για «ποντικούς» που θέλουν την απόσυρση της τροπολογίας και να δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η τροπολογία μένει». Εντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού με τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μάριο Σαλμά, που κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για καθυστέρηση στην εφαρμογή της θετικής λίστας και για προσπάθεια θεσμοθέτησης ηπιότερων πολιτικών στα «μέτρα της φαρμακοβιομηχανίας». «Οποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν δικαιούται να κάνει τον έξυπνο», ήταν η απάντηση του κ. Λοβέρδου, που τόνισε ότι από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2004 η σχετική δαπάνη των Ταμείων εκτοξεύθηκε στα 5,1 δισ. το 2009. «Γι’ αυτό ακόμα κανένας δεν έχει δώσει λόγο», πρόσθεσε. Και σημείωσε: «Ας δούμε και το ενδεχόμενο να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το διάστημα 2004-2011 και να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με το φάρμακο». Την πρόταση απεδέχθη ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι την πρωτοβουλία έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Χόρεψαν τα ποντίκια»

 

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε και σε όσους ζητούν την κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου για τα φάρμακα αντί για τροπολογία, τονίζοντας ότι η ουσία πίσω από αυτήν την πρόταση είναι «να διατηρηθούν για κάποιους μήνες ακόμη τα υπερκέρδη ορισμένων». Ο υπουργός σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα που έλειπε στο εξωτερικό, «χόρεψαν τα ποντίκια» και αναφέρθηκε σε προσπάθειες που έγιναν από τρεις πλευρές –τις οποίες δεν κατονόμασε– για να αποσυρθεί η τροπολογία. «Εγώ μπορεί να αποσυρθώ, η τροπολογία μένει», απάντησε. Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα που περιγράφονται στην τροπολογία αποσκοπούν την εξοικονόμηση 620.000.000 ευρώ από το φάρμακο για το 2ο εξάμηνο του 2011, ώστε «να φτάσουμε με ασφάλεια τον φετινό στόχο του 1,3 δισ. ευρώ μείωσης της σχετικής δαπάνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαλμάς αντέδρασε έντονα όταν ο κ. Λοβέρδος επέρριψε εμμέσως ευθύνες και στον ίδιο ως μέλος της κυβέρνησης (υφυπουργός Πρόνοιας για εννέα μήνες το 2009) για την αύξηση της δαπάνης. «Μη θίγετε προσωπικότητες», σημείωσε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε «Θα φταίει ο υφυπουργός κ. Αηδόνης για ό,τι κάνετε εσείς σήμερα;».

Εν τω μεταξύ, χθες ο κ. Λοβέρδος απέσυρε την προσθήκη -επί του σ/ν για τις μεταμοσχεύσεις – για τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της περιφέρειας. Μάλιστα ο υπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους γιατρούς του ΕΣΥ, υπό την αίρεση ότι θα γινόταν δεκτό από το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το μεσημέρι που συνεδρίασε ο αντίστοιχος ΚΤΕ, ασκήθηκε πίεση στον υπουργό να μην επιμείνει.