Πλεύρης για νομοσχέδιο: μικρές υποχωρήσεις και δικολαβίστικη τακτική

Πενιχρά τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε το ΔΣ του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη το μεσημέρι της Τρίτης, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ.

Αμετακίνητος ο υπουργός στις ρυθμίσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα, έκανε μικρές υποχωρήσεις και ελιγμούς σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως πχ να μπορούν- εκτός από τους προσωπικούς γιατρούς-  να πραγματοποιούν παραπομπές στα Νοσοκομεία και οι ειδικευμένοι ιδιώτες γιατροί.

Απεναντίας, ακόμη και στο ζήτημα της απάλειψης από το σχέδιο νόμου της επιστράτευσης των γιατρών που η μόνη σχέση τους με τον ΕΟΠΥΥ είναι η συνταγογράφιση, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε με δικολαβίστικα κλωθογυρίσματα, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση.

Υπήρξε ανένδοτος στην εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, στα οποία διευκρίνισε ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν το 30%, όπως συμβαίνει και στις ιδιωτικές κλινικές. Του εξηγήθηκε από μέλη του ΔΣ ότι το μέτρο αυτό προκαλεί απαράδεκτες ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν και σ’  εκείνους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ το κράτος οφείλει να συμπεριφέρεται ισότιμα απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Απέρριψε (προς το παρόν) την πρόταση μελών του ΠΙΣ νεοφιλελεύθερης στροφορμής να έχουν και ιδιώτες γιατροί τη δυνατότητα απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία, αναφέροντας πως θα πρέπει να δοθεί ομοίως δυνατότητα και σε γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές!

Παρ’  ότι του ζητήθηκε φορτικά ν’ αναφέρει ποια θα είναι η αμοιβή ενός προσωπικού γιατρού με 2000 εγγεγραμμένους, απέφυγε να απαντήσει επιστρατεύοντας διάφορες υπεκφυγές. Έκανε όμως μια αναφορά, η οποία αξίζει να σημειωθεί. Ανέφερε πως ο προσωπικός γιατρός θα αμείβεται per capita, αν όμως χρειάζεται να παρέχει επιπλέον υπηρεσίες στον ασθενή «αυτό το κάτι παραπάνω θα πληρώνεται διαφορετικά».

Είναι λοιπόν προφανές πως θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν για τους προσωπικούς γιατρούς μια υποτυπώδη βασική αμοιβή και θα τους παραχωρήσουν δυνατότητα να απαιτούν από τους ασθενείς τους μια επιπλέον αμοιβή από την τσέπη τους.

Φαίνεται λοιπόν πως επιδίωξή τους είναι  να επανέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις ένδοξες εποχές των ιατρείων του ΙΚΑ ..


Διαβάστε:

ΜΕΤΩΠΟ ΠΙΣ / Τοποθέτηση επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ