«Πλήρης αποδόμηση της ασφάλισης»

Έντονη αντίδραση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις εξαγγελίες Καραμανλή για το Ασφαλιστικό. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Επιστημονικοί φορείς: «Πέσαν οι μάσκες»

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Οι θέσεις που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο κ. πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό και οι προτάσεις της υπουργού απασχόλησης, αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για το χτύπημα του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος και την περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Η εμμονή της Κυβέρνησης στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις των ταμείων, η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, η νέα ληστεία στα αποθεματικά των ταμείων, η άρνηση χρηματοδότησης του συστήματος από το κράτος, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τα δυσμενή μέτρα ενάντια στις γυναίκες, το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων και η εξαγγελθείσα συρρίκνωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εξαγγελία για το Ασφαλιστικό – Αποθεματικό αποτελεί μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πλασαριστεί ένα απαράδεκτο προϊόν με όμορφο περιτύλιγμα και κυρίως να συνδέσει τα δεινά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της με το Ασφαλιστικό.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά στελέχη που και σήμερα έδωσαν το αγωνιστικό παρών έξω από τη Βουλή δεν θα επιτρέψουν να περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούν Κυβέρνηση και εργοδοσία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας το επόμενο χρονικό διάστημα, να αποκρούσουμε την νέα επίθεση στην Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, να αγωνιστούμε, να κατοχυρώσουμε και να διευρύνουμε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων”

Κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω απο τη Βουλή με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεών τους ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, οι οργανώσεις του ΚΚΕ Αθήνας θα πραγματοποιήσουν πορεία απο την Ομόνοια προς τη Βουλή διαδήλώνοντας την αντίθεση τους στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Για το ίδιο ζήτημα στάση εργασίας απο 10 μέχρι 12 κήρυξε και η ΕΣΗΕΑ πλην των συντακτών του πολιτικού και ασφαλιστικού ρεπορτάζ.

Με βασικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια απο τα ταμεία” οι εργαζόμενοι αντιδρούν, κυρίως, στην ενοποίηση των ταμείων, στη μείωση των συντάξεων και την επιβάρυνση της θέσης των εργαζόμενων γυναικών.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εντάσσεται στην κλιμάκωση των διαμαρτυριών απο τα συνδικάτα, μετά την μαζική προχθεσινή πανελλαδική απεργία, απέναντι στις προωθούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Ηδη, με επιστολή του το ΠΑΜΕ κάλεσε τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε άμεση συνεδρίαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για ένα βιώσιμο, ισχυρό και κοινωνικά αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα.

«Δεν έγινε ποτέ διάλογος»

«Έπεσαν οι μάσκες για το ασφαλιστικό με ομολογίες που ήρθαν σήμερα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιστημονικοί φορείς σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, με αφορμή τις ομιλίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Απασχόλησης στη Βουλή.

Οι επιστημονικοί φορείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιμένει με αδιαλλαξία στην ενοποίηση των Ταμείων, η οποίο όπως υποστηρίζουν, «αποσκοπεί στη δήμευση των πόρων, των αποθεματικών και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους».

«Ουδέποτε υπήρξε διάλογος με τους φορείς μας, όπως ισχυρίστηκαν ο πρωθυπουργός και η αρμόδια υπουργός, ούτε καν προσχηματικός», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι επιστημονικοί φορείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της και να καταστήσει τους εργαζομένους «συνενόχους στις ασφαλιστικές διακρίσεις σε βάρος της νέας γενιάς ασφαλισμένων».

Όπως υπογραμμίζεται, η κυβέρνηση «επιμένει να επιβάλει ένα ανομοιογενές μόρφωμα που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των Ταμείων και την υποβάθμισή τους σε διευθύνσεις».

«Είμαστε αμετακίνητοι στις θέσεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε επικοινωνιακά ούτε πολιτικά παιγνίδια με το κοινωνικό κεφάλαιο των εργαζομένων και των συνταξιούχων που είναι οι πόροι, η περιουσία και τα αποθεματικά των ταμείων μας. Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό και απαιτεί υπεύθυνη στάση, διάλογο και συναίνεση. Οι νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των κλάδων μας θα είναι η απάντηση στην αδιαλλαξία της Κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση των επιστημονικών φορεών.