Πλήρης και αποκλειστική Απασχόληση

Η Πλήρης και αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) υπήρξε πυρηνικό στοιχείο κατά την πρώτη εφαρμογή του ΕΣΥ το 1983 και ως τέτοιο παρέμεινε, παρά τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Η σύναψη της κλαδικής συμφωνίας το 2009 ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και την τότε κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε αναλλοίωτη την ΠΑΑ και βελτίωσε σημαντικά τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ.

Απεναντίας, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν προτίθεται να αποκαταστήσει το Ιατρικό Μισθολόγιο και σε αντιστάθμισμα εισηγείται, μέσω του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, τη δυνατότητα ιδιωτικού Ιατρείου, προκειμένου να «ενισχύσουν το εισόδημά τους», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η κυβέρνηση με αυτή την ενέργειά της θέτει απέναντι την ιατρική κοινότητα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πράγμα που προδικάζει την αποτυχία του μέτρου σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμείνει στην ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ακόμη όμως και αν ψηφιστεί υπάρχουν σε εκκρεμότητα τόσες Υπουργικές Αποφάσεις, που μέχρι να εκδοθούν θα έχουμε ήδη φτάσει στις εκλογές της άνοιξης.

Αν βέβαια η κυβέρνηση, με τόσα σκάνδαλα στον αέρα, αντέξει μέχρι την άνοιξη..