Πληρώνουμε για… δωρεάν περίθαλψη

 

«Χρυσάφι» κοστίζει το ιατρικό τσεκ απ στους ασφαλισμένους: Το κοστολόγιο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων φτάνει σε ύψη δυσθεώρητα, με τιμές ως και 12 φορές υψηλότερες από το Δημόσιο! Στο ΕΣΥ, όμως, οι λίστες αναμονής για εξετάσεις ρουτίνας ξεπερνούν τον ενάμιση μήνα!

Ετσι, οι ασθενείς συνήθως βρίσκονται προ ενός δραματικού διλήμματος, καθώς πρέπει ή να περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους για να κάνουν τις εξετάσεις τους σε δημόσια νοσοκομεία ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ποιο είναι το κόστος της επιλογής που θα κάνουν;

Στον ιδιωτικό τομέα, απλές αιματολογικές εξετάσεις όπως η γενική αίματος, η μέτρηση χοληστερίνης ή ο υπολογισμός του σιδήρου στο αίμα κοστίζουν ως και… 12 φορές ακριβότερα σε σχέση με το Δημόσιο.

Η μέτρηση του σιδήρου, για παράδειγμα, κοστίζει σε ιδιωτικό εργαστήριο 43 ευρώ ενώ το κρατικό τιμολόγιο τη χρεώνει με μόλις τρεισήμισι ευρώ! Αντίστοιχα, η γενική αίματος κοστολογείται στο Δημόσιο με λιγότερο από 3 ευρώ, για να φτάσει στον ιδιωτικό τομέα τα 28…

Η «κλασική» σειρά εξετάσεων που συνιστούν οι περισσότεροι παθολόγοι – γενική αίματος, βιοχημικές αναλύσεις, γενική ούρων και ορμόνες του θυρεοειδούς – μπορεί να κοστίσει συνολικά ως και πάνω από 800 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο δεν φτάνει ούτε τα 140! Εννοείται ότι δεν αντέχει σε καμία σύγκριση το κόστος της μίας και της άλλης υπηρεσίας.

Σε περίπτωση ανάγκης για αξονική τομογραφία ή εξειδικευμένες εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, το κόστος «ξεφεύγει» ακόμη περισσότερο… Ωστόσο, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι συχνά μονόδρομος αφού η αναμονή ακόμη και για τις πιο απλές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να ξεπεράσει τον ένα με ενάμιση μήνα: «Ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις, από τέλος Μαΐου», απάντησε το τηλεφωνικό κέντρο του Γενικού Κρατικού Αθηνών στις 15 Απριλίου… Στο Κρατικό της Νίκαιας, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η αντίστοιχη αναμονή μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα… Οι λίστες αναμονής για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις σε διάφορα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορεί να ξεπεράσουν και τους τρεις ή τέσσερις μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες ή τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, τόση αναμονή είναι ανεπίτρεπτη.

Στα ιδιωτικά κέντρα, τα ραντεβού κλείνονται αυθημερόν ή το πολύ σε μερικές μέρες και τα αποτελέσματα βγαίνουν εξίσου γρήγορα…

Το δίλημμα

Μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους, συχνά μάλιστα χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να διεκδικούν αποζημιώσεις από τα ταμεία τους: Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία, οι Ελληνες πραγματοποιούν κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια επισκέψεις ή και εξετάσεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους και διάφορους άλλους φορείς εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Ο ετήσιος τζίρος των ιδιωτών στον τομέα αυτό αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Ολα αυτά είναι χρήματα τα οποία βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογουμένων, στο «όνομα» της δωρεάν κατά τα άλλα περίθαλψης.

Αποζημιώσεις με τιμολόγια του 1991!

Πενιχρές αποζημιώσεις παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι δικαιούχοι τους: Οι τιμές βάσει των οποίων αποζημιώνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρονολογούνται από το… 1991, ενώ η αναπροσαρμογή τους μένει στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Σύμφωνα με στελέχη του χώρου, σε αρκετές περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις αυτές δεν καλύπτουν ούτε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις. Μια απλή ακτινογραφία αποζημιώνεται με 3,5 ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για το φιλμ. Το γεγονός, από μόνο του, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο. Υπάρχουν, βέβαια και πολλές εξετάσεις που δεν καλύπτονται καθόλου από τα Ταμεία γιατί… «ανακαλύφθηκαν» μετά το 1991 και επομένως δεν κοστολογήθηκαν ποτέ! Κι αυτό είναι το πλέον παράδοξο από όλα. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις εξετάσεις πραγματοποιούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το κόστος τους.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι πλέον απαραίτητη για όλες τις γυναίκες άνω των 40. Κοστίζει περίπου 120 ευρώ αλλά δεν καλύπτεται από τα Ταμεία, όσο κι αν αυτό «ακούγεται» απίστευτο. Η αξονική στεφανιογραφία γίνεται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα και κοστίζει από 450 έως 500 ευρώ, με αποζημίωση… μηδέν. Μηδενική είναι η κάλυψη και για μια σειρά από σύγχρονα γενετικά τεστ που είναι απαραίτητα για τη διάγνωση πολλών σοβαρών παθήσεων. Εννοείται ότι όλες αυτές οι «παραλείψεις», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οδηγούν τους ασθενείς κατά εκατοντάδες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος κάλυψης του κρίσιμου κενού που δημιουργείται.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ