Πληρώνουν την άγνοια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

Μονόδρομος είναι για τους γιατρούς ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων σε αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν απο σάκχαρο. Κάθε χρόνο στη χώρα μας 2.000- 3.000 διαβητικοί ακρωτηριάζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μάλιστα, οι γιατροί τονίζουν ότι πολλοί ακρωτηριασμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ασθενείς- υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα- ήταν σωστά εκπαιδευμένοι.

Οι ακρωτηριασμοί είναι δύο έως τέσσερις φορές συχνότεροι στους διαβητικούς, όπως τονίζουν οι ειδικοί. «Η βλάβη των νεύρων, δηλαδή

η διαβητική νευροπάθεια, προσβάλλει το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν σάκχαρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει απώλεια αισθητικότητας στα κάτω άκρα. Γι΄ αυτό και στο 85% των περιπτώσεων των διαβητικών που αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό, η βασική αιτία είναι η εξέλκωση, δηλαδή η πληγή στο πόδι» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο λέκτορας Παθολογίας- διαβητολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Νίκος Τεντολούρης.

Μάλιστα, συνήθως οι πληγές οφείλονται σε πολύ απλά τραύματα, όπως οι εκδορές από τη χρήση παπουτσιών που είναι σφιχτά ή από τραυματισμούς στα πέλματα που προκαλούνται όταν οι διαβητικοί περπατούν ξυπόλητοι. «Οι ασθενείς μπορεί να μη νιώσουν την πληγή, με αποτέλεσμα σύντομα να προκληθεί λοίμωξη».

Αδυναμία επούλωσης

«Η περιφερική αρτηριοπάθεια, που συχνά συνυπάρχει με τη νευροπάθεια, καταστέλλει τους αμυντικούς και επουλωτικούς μηχανισμούς των ανθρώπων και έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει μια πληγή ή φλεγμονή, με αποτέλεσμα σύντομα να προκαλείται σοβαρή μόλυνση. Μια απλή λοίμωξη σε έναν άνθρωπο με καλή κυκλοφορία είναι εύκολα ιάσιμη, για ένα διαβητικό όμως η ίδια λοίμωξη μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα σε ελάχιστο χρόνο» προσθέτει ο κ. Τεντολούρης.

Η απουσία πόνου είναι ο λόγος, για τον οποίο οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν διπλά, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον ρόλο του γιατρού για τον εαυτό τους. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχουν κάθε μέρα τα άκρα τους, για να διαπιστώσουν πιθανόν αν υπάρχουν πληγές. Εάν αντιληφθούν κάτι τέτοιο, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους και να μην αφήσουν τις ημέρες να περάσουν. Βέβαια πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής, καθώς όσοι έχουν σάκχαρο

κολλάνε εύκολα και μύκητες», τονίζει ο διευθυντής στο Διαβητολογικό Κέντρο του Τζάνειου Νοσοκομείου Ανδρέας Μελιδώνης.

Παρ΄ όλα αυτά, παθολόγοι και διαβητολόγοι υπογραμμίζουν πως είναι αναγκαία η λειτουργία περισσότερων ιατρείων που εξειδικεύονται στο διαβητικό πόδι- από δώδεκα ιατρεία μόνο τα δύο βρίσκονται στην περιφέρεια! «Οι εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να διακρίνουν καλύτερα καταστάσεις σε αρχικό στάδιο, οι οποίες μπορεί να αποφευχθούν. Ακόμη όμως και σε προχωρημένες περιπτώσεις, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και η τοποθέτηση γύψου που ενδείκνυται σε συγκεκριμένες παθήσεις, μπορεί να σταματήσουν εγκαίρως τα χειρότερα. Ωστόσο στο Β΄ ΔΥΠΕ Αττικής λειτουργεί μόνο ένα τέτοιο Ιατρείο, στο Τζάνειο», συμπληρώνει ο κ. Μελιδώνης.

Προληπτικές εξετάσεις

Όσοι πάσχουν από διαβήτη οφείλουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις κάθε χρόνο, ώστε να προλαβαίνουν τις επιπλοκές στα κάτω άκρα. Επιπλέον, κάθε 3-4 μήνες πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους.

Περιφερική αρτηριοπάθεια (στένωσηή ακόμη και απόφραξη των αρτηριών)

● Κλινική εξέταση ● Τρίπλεξ αρτηριών κάτω άκρων (με εντολή γιατρού)

●Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη (με εντολή γιατρού)

●Ψηφιακή αγγειογραφία (με εντολή γιατρού)

Διαβητική νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων λόγω του διαβήτη)

●Κλινική εξέταση ● Αυτοκόλλητο τεστ που δείχνει εάν κάποιος πάσχει από νευροπάθεια (καλύπτεται μόνον από το ΤΕΒΕ.