Πληρωτέον επί τη εμφανίσει

Αναρωτιόμασταν εάν το lockdown που επιβλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αίματος οφείλεται σε ανικανότητα ή ιδιοτέλεια.

Η απάντηση ήρθε με τον πιο αποκαλυπτικό και κραυγαλέο τρόπο:

Ο Διοικητή της 1ης ΥΠΕ προτρέπει με έγγραφο του τα Νοσοκομεία της Αττικής να κατευθύνουν τα τεστ κορονοϊού σε συγκεκριμένη διαγνωστική αλυσίδα, της οποίας μάλιστα καταγράφει διεύθυνση και τηλέφωνα, μη λαθέψουν και χτυπήσουν λάθος πόρτα.

Επιστημονικός υπεύθυνος του Διαγνωστικού Ομίλου ο φέρελπις Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και αναπληρωτής του Σωτήρη Τσιόδρα στη θέση εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας.

Καθόλου τυχαίο πως ο κ. Μαγιορκίνης είχε προσφέρει επιστημονικό μανδύα στο ζήτημα του αριθμού των 25 μαθητών ανά τάξη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα. Όμως το υπουργείο Υγείας, σε αναγνώριση των καλών του υπηρεσιών, φρόντισε να του αποδώσει άμεσα την ανταμοιβή, κλείνοντας σύμβαση αποκλειστικά με τον Όμιλο «Ιατρική Διάγνωση», χωρίς να προηγηθεί καμιά διαγωνιστική διαδικασία, καταστρατηγώντας ακόμη και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, στην οποία ομνύουν.

«Πληρωτέον επί τη εμφανίσει», όπως ανέγραφαν τα χαρτονομίσματα την εποχή της δραχμής.

Τώρα πλέον ανακύπτει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας πως «ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση».

Τα πράγματα επιδείνωσε δήλωση του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ. «Υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο», αποκαλύπτει ο κ. Στάθης.

Και επανέρχεται πιεστικά το ερώτημα: τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων –τουλάχιστον όσα δεν εμπλέκονται σε ανάλογες συναλλαγές- θα παραμείνουν απαθή μπροστά στον απόλυτο ευτελισμό που υφίστανται;

Επιβάλλεται λοιπόν όλα τα μέλη της Επιτροπής να δηλώσουν δημοσίως ότι δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση που κατέχουν και ν΄ αποφασίσουν πως τα πρακτικά της Επιτροπής είναι προσβάσιμα σε όλη την Ιατρική Κοινότητα.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται η σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που θα διασφαλίζει διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19.