Πληθαίνουν τα ράντζα στα ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων

 

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σαράντα επτά ασθενείς σε κλινική δυναμικότητας 20 κλινών. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίαζε την περασμένη Τετάρτη το Ψυχιατρικό Τμήμα του Ευαγγελισμού, και η οποία αντικατοπτρίζει απολύτως την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική όσον αφορά στην αντιμετώπιση των οξέων ψυχιατρικών περιστατικών. Βασική αιτία είναι η «ανισόρροπη» υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφού δόθηκε έμφαση στη «συρρίκνωση» των ψυχιατρείων χωρίς να αναπτυχθούν ψυχιατρικά τμήματα στα νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Σε επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού στον υπ. Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, χαρακτηρίζεται «απάνθρωπη» η κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου με την ανάπτυξη ράντζων, αφού σε μια κλινική δυναμικότητας 20 κλινών νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση 35 ασθενείς. Μάλιστα, αναφέρεται ότι την περασμένη Τετάρτη νοσηλεύθηκαν 47 ασθενείς, ενώ ράντζα υπήρχαν και στον χώρο της ομαδικής θεραπείας. Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε χθες, αφού όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου, Ηλίας Σιώρας, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε κλίνες και ράντζα ανήλθαν στους 44.

Οπως επισήμανε στην «Κ» ο γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, Παναγιώτης Πατέλης, από το 2000 και μετά υπάρχει μια συστηματική επιβάρυνση των ψυχιατρικών τμημάτων νοσοκομείων της Αττικής, που φτάνει και το 50% της δυναμικότητάς τους. Δηλαδή, το κάθε τμήμα διαθέτει 18-20 κλίνες και αναπτύσσει κατά μέσον όρο τουλάχιστον 10 ράντζα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην επιβαρυμένη ψυχική κατάσταση των ασθενών. Ως αιτία αναφέρεται ο τρόπος υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφού μειώθηκαν οι κλίνες στα ψυχιατρεία, ωστόσο δεν άνοιξαν, όπως προβλεπόταν, ψυχιατρικοί τομείς στα νοσοκομεία. Επιπλέον, δεν προχώρησε η τομεοποίηση ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη Κέντρων Ψυχικής Υγείας, που θα αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον πάσχοντα και θα προλάμβαναν οξέα περιστατικά.

«Ανοιγμα» στο «Αττικόν»

«Ανάσα» στο σύστημα θα δώσει το -από 1ης Απριλίου 2008- «άνοιγμα» 20 ψυχιατρικών κλινών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν, ενώ το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν ψυχιατρικά τμήματα στον Ερυθρό Σταυρό και το Ασκληπιείο Βούλας. Αυτό επισήμανε στην «Κ» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου. Οπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, το οποίο έχει ιδιαιτερότητες αφού πολλοί ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής, παράμετρος που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πρόσθεσε ότι «κλειδί» για την επίλυση είναι η ταχεία διακίνηση των ασθενών.