“Ποδαρικό” με κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας

Δυναμικά μπαίνει το 2012 για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας. Γιατροί και φαρμακοποιοί προχωρούν σε απεργίες και κινητοποιήσεις από την πρώτη εβδομάδα. Διαβάστε αναλυτικά τι περιμένει τους ασφαλισμένους από Δευτέρα

 

Από την 1η Ιανουαρίου, οι φαρμακοποιοί σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, ενώ το διήμερο 2 και 3 Ιανουαρίου πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Στον ιατρικό κλάδο η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν οι γιατροί καλούνται να συμμετάσχουν από την 1η Ιανουαρίου στο νέο φορέα, χωρίς να έχει διαμορφωθεί το σχετικό πλαίσιο.

Τετραήμερη πανιατρική πανελλαδική απεργία, από 2 έως 5 Ιανουαρίου, κήρυξαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, (ΠΙΣ), οι γιατροί του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ σε πανελλαδική αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αναφέρει ότι τις συγκεκριμένες ημέρες οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, θα προσέρχονται και θα δηλώνουν παρόντες στην εργασία τους, θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και θα εκτελούν όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, πλην εκείνων που αφορούν στη λειτουργία των τακτικών ιατρείων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν, ότι δεν πρόκειται να επωμιστούν την περίθαλψη όλου του ελληνικού πληθυσμού, "συνεργώντας στην κατάρρευση των εξωτερικών ιατρείων και ασκώντας ιατρική της άσπρης μπλούζας στα εκατομμύρια ασθενών που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας" και ζητούν να μην θιγεί το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

Ο ΠΙΣ ζητά νομοθετική θέσπιση της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς, καθιέρωση γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ, καθώς και την καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ στους δικαιούχους γιατρούς.