Πογκρόμ σε μισθούς, συντάξεις και ανθρώπους στο Δημόσιο

Παναγόπουλος Θάνος

Σε κράτος ανέργων και πενομένων μεταλλάσσεται η Ελλάδα, με βάση τα άγρια μέτρα που σχεδιάζουν από κοινού επί χάρτου τρόικα και κυβέρνηση και ειδικότερα τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινοβραδινή δεύτερη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τον καμβά της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί εφεξής και που θα περιλαμβάνει πογκρόμ κατά των δημοσίων υπαλλήλων -ακόμη και του στενού δημόσιου τομέα-, δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, μειώσεις μισθών τουλάχιστον σε δύο δόσεις (μία προ ενιαίου μισθολογίου και μία μετά) και άγρια φοροεπιδρομή.

Αναλυτικότερα, στα κυριότερα μέτρα τα οποία ετέθησαν επί τάπητος κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ. Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ), στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς,  περιλαμβάνονται και τα εξής:

* Οριζόντια μείωση μισθών 15% με 20% στους μισθούς στο Δημόσιο.

* Μείωση από 1ης Νοεμβρίου 2011 των κύριων συντάξεων, των επικουρικών (έως και 40% με 50%) και του εφάπαξ.

* Ανώτατο όριο 1.700 – 1.800 ευρώ στις συντάξεις του Δημοσίου (από 2.783 ευρώ σήμερα).

* Συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου (οι εναλλακτικές προτάσεις κάνουν λόγο για όρια 4.000, 5.000 ή και 6.500 ευρώ, από 8.000 ευρώ σήμερα). Την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου (ακόμη και στα 4.000 ευρώ) φέρεται ότι έβαλαν στο τραπέζι οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, ακόμη και το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

* Εξίσωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

* Περικοπή έως και 100% στα επιδόματα.

* Οι συντάξεις όσων είναι κάτω από 55 ετών θα μειωθούν δραματικά, με εξαίρεση τις χαμηλές συντάξεις των μητέρων που είναι κάτω από 55 και έχουν ανήλικο τέκνο.

* Το σκληρότερο όμως μέτρο που ετοιμάζεται είναι οι 150.000 απολύσεις (συμπεριλαβανομένης και της εργασιακής εφεδρείας, με το πρώτο κύμα να αναμένεται τους αμέσως προσεχείς μήνες με πογκρόμ εναντίον περίπου 50.000 εργαζομένων). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει άμεσα απολύσεις 30.000 με 50.000 δημοσίων υπαλλήλων και απαιτεί να τεθούν γρήγορα σε εργασιακή εφεδρεία άλλοι 100.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η στάση της ΕΚΤ ήταν (όπως και της Ε.Ε.) η περισσότερο σκληρή από πλευράς τρόικας.

Η τρόικα θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που παρατηρείται οφείλεται σε καθυστερήσεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί από αυτήν έναντι των δανειστών της χώρας και σε αυτόν οφείλονται τα νέα μέτρα. Έτσι, εκτός από τις επαχθείς αλλαγές στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών με άμεσες απολύσεις των εργαζομένων, το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει και τη λήψη εισπρακτικών μέτρων, για τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί εισηγήσεις και η υλοποίηση των οποίων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας περαιτέρω το όποιο διαθέσιμο εισόδημα έχει απομείνει μετά τα απανωτά μέτρα λιτότητας.

Πάντως, στην περίπτωση κατά την οποία το αφορολόγητο όριο μειωθεί, τότε ακόμη μία φορά θα πληγούν οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου. Ακόμη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (η αναπροσαρμογή ειδικά των τιμών ζώνης θα αυξήσει το τέλος ακινήτων του 2012) ή η κατάργηση του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες.