Ποια ενοποίηση; Στόχος η αρπαγή του 10%

Η Πετραλιά αποκάλυψε ότι περιορίζεται σε «αυτοτελείς λογαριασμούς υπό κοινή ομπρέλα»

 

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Σαν… θεράποντες της νοσούσης κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό εμφανίστηκαν χθες οι εκπρόσωποι των γιατρών.

 

Η υπουργός Απασχόλησης με εκπροσώπους των Ιατρών

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τους εκπροσώπους των γιατρών, των κτηνιάτρων και των φαρμακοποιών για το Ασφαλιστικό και αναφορικά με την τύχη του ΤΣΑΥ, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μια «ενοποίηση ομπρέλα» και κάτω από αυτή κάθε ταμείο (ΤΣΑΥ, Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ-Μηχανικών και ΤΣΠΕΑΘ-Τύπου) θα λειτουργεί αυτόνομα. Αρα, δεν πρόκειται για σχέδιο ενοποίησης που στοχεύει σε οικονομίες κλίμακας.

Πρόκειται για τρικ πίσω από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι στα αποθεματικά. Αρχής γενομένης με την υφαρπαγή του 10% των κοινωνικών πόρων. Και καθώς το ΤΣΑΥ «δεν έχει κοινωνικό πόρο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Π. Βαγιωνά, οι εκπρόσωποι του πρώτου έδειξαν ικανοποίηση. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι «η κυρία υπουργός ήταν μελετημένη φοβερά», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Εμμ. Καλοκαιρινό.

Η κ. Πετραλιά ήταν αποκαλυπτική για την πολιτική επιμερισμού του προβλήματος σε άλλους ασφαλισμένους -αντί του κρατικού προϋπολογισμού- διά της αναδιανομής των σημερινών πόρων που διαθέτουν τα υγιή ταμεία (μετατρέποντάς τα σε προβληματικά πολύ σύντομα). «Δεν επιμερίζουμε παντού το πρόβλημα, αλλά επιμερίζουμε παντού τις λύσεις και αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» δήλωσε. Η αρχή θα γίνει με το 10% το οποίο θα δημευθεί υπέρ ενός ταμείου τύπου ΛΑΦΚΑ για τη χρηματοδότηση των προβληματικών Ταμείων. Ως προς τις ενοποιήσεις, η υπουργός αποκάλυψε ότι αυτές θα είναι εικονικές: «Εξήγησα, είπε, και είμαι κατηγορηματική σε αυτό, ότι ο στόχος της ενοποίησης είναι το κάθε Ταμείο να ενταχθεί ως αυτοτελής λογαριασμός, οικονομικά και λογιστικά και να διατηρήσει την αυτοτέλειά του κάτω από μια διοικητική ομπρέλα, στην οποία θα έχουν και λόγο και ρόλο το κάθε Ταμείο ξεχωριστά».

Παρά τη συναντίληψη Πετραλιά – γιατρών, οι τελευταίοι θα μετάσχουν στην απεργία της 13ης Φεβρουαρίου. Κατά τα λοιπά -αν και δεν συζητήθηκαν- θα αυξηθεί το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία από το 58ο στο 60ό έτος, θα εξισωθούν τα όρια των γυναικών και μητέρων με αυτά των ανδρών, όσοι έχουν διαδοχική ασφάλεια θα βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας έπειτα από 40 έτη εργασίας κ.ά.

Σήμερα η κ. Πετραλιά θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δικηγόρων.

Βαρόμετρο η συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών

* Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για το θέμα των βασικών μισθών και τις εργατικές αυξήσεις για το 2008. Αν και η συνάντηση αναμένεται άκαρπη, με την εργατική πλευρά να ζητάει αυξήσεις άνω του 10,5%, ποσοστό που οι εργοδότες το δίνουν αλλά σε… δύο χρόνια (2008 και 2009), από την εξέλιξη αυτών των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί ώς ένα βαθμό και το Ασφαλιστικό. Σε περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας, αυτή δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το καυτό θέμα των συντάξεων.