Ποινή 5 ετών για γυναίκες στο Δημόσιο

Εφάπαξ αύξηση κατά 5 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας το 2013 προβλέπει το σενάριο που επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση για την εξίσωσή τους με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών.

Από το 2014 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο θα αυξάνονται επιπλέον κατά ένα έτος (κάθε χρόνο), ώσπου να υπάρξει η πλήρης εξίσωσή τους με τα όρια που ισχύουν για τους άνδρες, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής ισοδυναμεί με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο έως και 17 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία των ασφαλισμένων γυναικών. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει τις γυναίκες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο από το 1983 και μετά.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται από την Κομισιόν επιστολή, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα. Ως γνωστόν, η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως και 17 έτη (σε ορισμένες περιπτώσεις) στη συνταξιοδότηση για περίπου 150.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, και είναι ασφαλισμένες από το 1983 και μετά. Δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου). Πρόκειται για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

Ασφαλισμένες που θίγονται
Στις 150.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, τις οποίες θίγει η απόφαση για σύνταξη στα 65 έτη, περιλαμβάνονται κυρίως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες με τρία παιδιά, όπως και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων από το 1983 και μετά. Ειδικότερα, από την εφαρμογή τής απόφασης θα θιγούν:

● Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.

● Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992

ΤΟ ΜΕΤΡΟ

θα πλήξει περίπου 150.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας

είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.

● Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

● Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.

Ασφαλισμένες που δεν θίγονται
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η σύνταξη στα 65 έτη δεν θίγει περίπου 100.000 εργαζόμενες. Πρόκειται για:

● Όσες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.

● Όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

Βόμβα για τα Ταμεία του Δημοσίου
Τα σχέδια για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο αναμένεται να επιταχύνουν το κύμα φυγής προς τη σύνταξη και να επιδεινώσουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη καταγράφεται μαύρη τρύπα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Περίθαλψης και Ασφάλισης Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και στο Ταμείο Πρόνοιας (που καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση).

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, την ΑΔΕΔΥ, η αναμονή για το εφάπαξ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φθάνει τα δύο χρόνια, ενώ ζητούν να δοθεί άμεση λύση για το οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρη αδυναμία και εμπλοκή στην καταβολή του εφάπαξ, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι μέχρι τον επόμενο μήνα υποβάλλονται οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, το πρόβλημα θα οξυνθεί περισσότερο. Απαιτείται άμεσα κρατική επιχορήγηση», καθώς «το ποσό είναι κατά πολύ υποδεέστερο του 1 δισ. 300 εκατ. ευρώ που στοίχισε η διαχρονική κρατική πολιτική εις βάρος του Ταμείου Πρόνοιας, σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου του Ταμείου». Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ μιλά για «παραπαίουσα κατάσταση στον ΟΠΑΔ».