Ποινικές διώξεις εις βάρος έξι γιατρών

Της Ευας Kαραμανωλη

Στην απαγγελία κατηγοριών για δύο κακουργηματικά αδικήματα εις βάρος έξι γιατρών δημοσίων νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα κατέληξε η προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών και αφορά τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DePuy International.

Η εισαγγελέας Εφετών κ. Αννα Ζαΐρη, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για τα κακουργήματα της δωροδοκίας εις βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα εις βάρος έξι γιατρών, πρώην και νυν διευθυντών ορθοπεδικών κλινικών δημοσίων νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων προέκυψε διαφορά εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία και των καταθέσεων που εντοπίστηκαν. Η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί, καθώς ερευνώνται κι άλλοι ορθοπεδικοί γιατροί οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και στελέχη της DePuy Ελλάδος.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο κατέβαλλε αντίτιμο αυξημένο έως και 30% για ορθοπεδικά είδη που επέλεγαν οι συγκεκριμένοι γιατροί και τα «προωθούσαν» στα νοσοκομεία.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε αντίστοιχη έρευνα και στη Βρετανία, απ’ όπου εστάλη μέσω δικαστικής συνδρομής στις ελληνικές αρχές η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία, προέκυψαν Ελληνες γιατροί, αλλά και μέλη διοικήσεων δημοσίων νοσοκομείων, που δέχονταν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία τα ορθοπεδικά είδη της DePuy.

Οι πληροφορίες για τα «μαύρα ταμεία» της DePuy έφτασαν στις βρετανικές αρχές από τις αντίστοιχες αμερικανικές, καθώς η DePuy είναι θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson. To 2006 η μητρική εταιρεία ξεκίνησε διαδικασία εσωτερικού οικονομικού ελέγχου και τότε διαπιστώθηκε εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα.

Για την υπόθεση έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους από το Ανώτατο Δικαστήριο του Στέμματος ο 44χρονος Robert John Dougall, πρώην επικεφαλής marketing της DePuy, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις πωλήσεις της εταιρείας στην Ευρώπη την περίοδο 2002 – 2005. Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενήργησαν οι βρετανικές αρχές, ο Dougall ομολόγησε ότι την επίμαχη περίοδο «δόθηκαν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια στερλίνες σε Ελληνες γιατρούς» για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας. Η απόφαση καταδίκης του Dougall έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, που πλέον διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των έξι γιατρών.