Ποινική δίωξη σε “13” καθηγητές για τα ιατρεία το απόγευμα

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε δεκατρείς γιατρούς (πανεπιστημιακούς καθηγητές και γιατρούς του Ε.Σ.Υ) και στον υπεύθυνο του ειδικού λογαριασμού των απογευματινών ιατρείων άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ και τις καταγγελίες που είχαν γίνει σχετικά με τον τρόπο που κλείνονται τα ραντεβού των ασθενών.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον υπεύθυνο του ΕΛΛΑΠΙ είναι για παράβαση καθήκοντος , ενώ η δίωξη στους γιατρούς είναι για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος Οι γιατροί στους οποίους ασκήθηκε η ποινική δίωξη από τον κ. Μαρκάκη είναι:

Β. Γεωργούλιας , Ανδρονίκη Τόσκα, Δ. Τσιφτσής, Παύλος Κατόνης, Εύα Ματζουράνη, Δ. Μαυρουδής, Ανδρέας Πλαϊτάκης, Αντ. Μακρυγιαννάκης, Φραγκίσκος Σοφράς , Π. Βάρδας και Λ. Βαμβακάς, Κ. Καλπάκης, Ν. Ανδρουλάκης . Ο υπεύθυνος του ειδικού λογαριασμού είναι ο Μ. Βολανάκης.

Οι προαναφερθέντες είχαν κληθεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για να καταθέσουν και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παλληκαρη και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ κ. Ζώρα ζητήθηκε και από τους δύο να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή.

Ο κ. Παληκαρης απάντησε πως είναι θέμα του προέδρου της ιατρικής σχολής να απαντήσει και πως εκείνος δεν έχει κάνει ποτέ απογευματινά ιατρεία.

Από την πλευρά του ο κ. Ζώρας απάντησε πως δεν είναι θέμα της ιατρικής σχολής και του πανεπιστημίου, αλλά του υπουργείου υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου για τον τρόπο που λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Ανέφερε τέλος ότι δε θα απολογηθεί εκείνος επειδή εμπλέκονται πανεπιστημιακοί καθηγητές

Το εργαστήριο ύπνου στην Επιτροπή Ερευνών

Παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή για το Εργαστήριο Ύπνου, κ. Σιαφάκα, συνεδρίασε χθες η ολομέλεια της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Σιαφάκας προσκόμισε όλα τα έγγραφα που αφορούν στη λειτουργία του εργαστηρίου και τίθενται στη διάθεση του νομικού συμβούλου του ιδρύματος. Σε μια πρώτη ανάγνωση, δε φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα, θα διενεργηθεί, όμως, ο απαραίτητος έλεγχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαστήριο έχει άδεια από το ΚΕΣΥ. Εν τω μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί όσο αφορά στους ελέγχους των εργαστηρίων που λειτουργούν στο ΒΕΜΜΟ ενώ ο φάκελος που έχει κατατεθεί από πλευράς του πρύτανη, Ι. Παλλήκαρη κρίνεται ελλιπής. Η Επιτροπή τις επόμενες μέρες θα ζητήσει, με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας, να προσδιοριστεί εάν μπορεί και υπό ποιους όρους να γίνεται παροχή υπηρεσίας από προγράμματα που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ολομέλεια είχε αποφασίσει να θέσει τέλος σε όλα τα παράτυπα λειτουργούντα προγράμματα εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Κρήτης και είχε βάλει στο «στόχαστρο» τις επίμαχες υπηρεσίες του ΒΕΜΜΟ και το εργαστήριο με επικεφαλής τον διευθυντή της οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Τσιλιμπάρη.