Ποιοι θα εισφέρουν τα 4,5 δισ.€ πού θα διοχετευθούν τα 3,3

Και πρωτόγνωρη μείωση δαπανών 3,3 δισ. €

Στην αναζήτηση 7,8 δισ. ευρώ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο στοχεύοντας σε έλλειμμα 9,4% ή 22.866 εκατ. ευρώ, με οριακή ύφεση 0,3% το 2010. Την τραγική κατάσταση εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε με τα πιο μαύρα νούμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

  

Οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, κατά το 2009, που δεν είναι απόρροια μόνο της διεθνούς κρίσης αλλά και των περσινών αισιόδοξων προβλέψεων της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αφορούν στην υστέρηση 10 δισ. ευρώ των εσόδων, στην υπέρβαση 4,3 δισ. ευρώ των δαπανών, στο έλλειμμα των 21 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ προϋπολογισμένα μέτρα είχε απόδοση μόνο 2 δισ. ευρώ) και του δημόσιου χρέους πλέον των 300 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό ΑΕΠ, που θα συρρικνωθεί στα 240.150 εκατ. ευρώ φέτος, αναμένεται να ανακάμψει μόλις στα 244.233 εκατ. ευρώ του χρόνου (με πληθωρισμό 1,4%) οπότε και μπαίνουν οι βάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

Αλλαγές που αφορούν το νέο φορολογικό σύστημα (ξεκινάει διαβούλευση, πηγαίνει στη Νομοπαρασκευαστική της Βουλής τον Ιανουάριο και ως νομοσχέδιο τον Μάρτιο) με αλλαγές κυρίως στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού (συστάθηκε επιτροπή, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με οίκους αξιολόγησης του εξωτερικού).

Επίσης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινωθεί στις 20 του μήνα με τον τελικό προϋπολογισμό.

Ανάταξη και νοικοκύρεμα

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, που συντάχθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα και κατατέθηκε στη Βουλή χθες, δεν αποτυπώνει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου περί ανάταξης, αναδιανομής και νοικοκυρέματος. Αυτό αφήνεται για του χρόνου. Και για την ώρα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάταξη, αναδιανομή και νοικοκύρεμα με σεβασμό στα χρήματα του Ελληνα πολίτη.

Δεδομένου του φετινού εκτροχιασμού, το οικονομικό επιτελείο μαζεύει τα 7,8 δισ. ευρώ από την πρωτόγνωρη περικοπή δαπανών κατά 3,3 δισ. ευρώ και 4,45 δια. ευρώ από την αύξηση των φόρων, που προέρχονται:

1585 εκατ. ευρώ από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (εντάσσονται και αυτά των βουλευτών και των δικαστικών) που θα πάνε πλέον στην κλίμακα (πλην τόκων καταθέσεων) και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών αποτελούν τις 3 επεμβάσεις που θα γίνουν βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά απέφυγε να επεκταθεί τονίζοντας πως «θα ακυρώσουμε τη διαβούλευση αν ανακοινώσουμε τους νέους φορολογικούς συντελεστές», αν και είπε πως δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του ανώτατου.

Σημαντικό δε είναι το όφελος και από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθωτών στη διάρκεια του 2010, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος της από την 1η Ιανουαρίου καθώς ο νόμος θα κατατεθεί αργότερα. Υπολογίζεται ότι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, την περιουσία και τους ειδικούς φόρους θα αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Στην κλίμακα τα μερίσματα

2Λιγότερα κατά 275 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων, καθώς αναμένεται μείωση των κερδών τους στη χρήση του 2009. Με την κλίμακα θα φορολογηθούν και τα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη), ενώ τα αδιανέμητα θα φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή για την προώθηση των επενδύσεων. Μετατίθεται δε για αργότερα και η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση των μετοχών.

390 εκατ. από τον ΦΜΑΠ

3390 εκατ. ευρώ περισσότερα θα αντληθούν από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που θα προέλθουν κυρίως από την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και μέρους του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που θα εισπραχθεί του χρόνου μαζί με την έκτακτη αύξησή του (180 εκατ. ευρώ). Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός είπε πως δεν έχει συνυπολογιστεί κάτι τέτοιο.

4840 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν οι 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις (η πρώτη δόση καταβάλλεται τέλος Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες 7 μέσα στο 2010). Μαζί με τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ και υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες και κατέχοντες, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

5250 εκατ. ευρώ από την αύξηση κατά περίπου 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως υπάρχει η υποχρέωση προσαρμογής έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ. 352 ευρώ από 302 ευρώ ο ΕΦΚ μέχρι το 2015), αλλά δεν έχει προβλεφθεί τώρα.

6869 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το ΦΠΑ και κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάντως, συνολικά από τα ληξιπρόθεσμα και τη φοροδιαφυγή αναμένουν 1,2 δισ. ευρώ.

7Το σύνολο των άμεσων φόρων φτάνει στα 23.725 εκατ. ευρώ από 21.785 εκατ. ευρώ πέρυσι και των έμμεσων στα 30.500 εκατ. από 28.785 εκατ. πέρυσι και είναι περισσότερα κατά 1.940 εκατ. και 1.715 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. *