Ποιος θυμάται τον Χάρτη Υγείας;

Του Δημ. Κρεμαστινου*

«Το Αττικό Νοσοκομείο που είναι αποκλειστικά πανεπιστημιακό, μπορεί να αποτελέσει τον φάρο όλων των νοσοκομείων της χώρας. Μπορεί δηλαδή να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε μεγάλο νοσοκομείο της Ευρώπης και της Αμερικής. Και αυτό διότι για επιστημονική υποδομή του έχει όλη την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι αποκλειστικό έργο του υπουργείου Υγείας να του εξασφαλίσει το αντίστοιχο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, ένας αριθμός περί τους 200 νοσηλευτές και άλλα 200 άτομα διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό θα αποτελούσε ένα ουσιαστικό βήμα για την άρτια λειτουργία του νοσοκομείου. Βέβαια αυτό προσκρούει στο ότι το υπουργείο Υγείας έχει περιορισμένους πόρους και η Υγεία έχει τεράστιες ελλείψεις σε όλη τη χώρα. Ομως εάν το υπουργείο Υγείας είχε υλοποιήσει τον περίφημο Χάρτη Υγείας, θα μπορούσε να γίνει σήμερα μια καλύτερη κατανομή του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού προς τα νοσοκομεία εκείνα που είναι πυλώνες, δηλαδή στηρίγματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Χάρτης Υγείας που άρχισε το 1995 και ουδέποτε μέχι σήμερα ολοκληρώθηκε, θα μπορούσε ουσιαστικά να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, όχι μόνο γιατί θα εξασφάλιζε υγειονομικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται ανενεργό σε διάφορες υπηρεσίες αλλά κυρίως με τον διορισμό των οικογενειακών γιατρών που θα παρέπεμπαν τον ασθενή σε συγκεκριμένο νοσοκομείο όπου θα έβρισκε τον ειδικό γιατρό για να λύσει το πρόβλημά του. Ετσι δεν θα ήταν υποχρεωμένος ο ασθενής να χρησιμοποιεί άλλους παράνομους τρόπους, προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της υγείας του…

*Ο κ. Δημ. Κρεμαστινός είναι καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αττικόν.