Πόλεμος Αβραμόπουλου – ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις

Σε σύγκρουση μεταξύ του ΑΣΕΠ και του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου εξελίσσεται η απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει σε «κατ΄ εξαίρεση» προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.

Το υπουργικό σχέδιο θέλει η Αρχή να περιοριστεί μόνον στον έλεγχο της νομιμότητας του σχετικού διαγωνισμού. Το ΑΣΕΠ από την πλευρά του υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι προσλήψεις αυτές να κριθούν αντισυνταγματικές.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Γ. Βέης σημειώνει ότι η επίμαχη διάταξη για τις «κατ΄ εξαίρεση» προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας «συνταγματικώς ανεπίτρεπτη». Και ταυτόχρονα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον υπουργό Υγείας που ζητά την επίσπευση των προσλήψεων εκτός της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΣΕΠ είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε λιγότερο από ένα εξάμηνο.

«Εάν εφαρμόζατε αυτά που σας λέει το ΑΣΕΠ στα πέντε χρόνια που κυβερνάτε θα είχατε κάνει δέκα διαγωνισμούς για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού», παρατήρησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία Γιώργος Φλωρίδης. Στον αντίποδα, όμως, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αντέτεινε ότι η «έλλειψη των νοσηλευτών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους ασθενείς», είπε ότι «η κυβέρνηση σέβεται το ΑΣΕΠ» αλλά επικαλέστηκε το Σύνταγμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για να τονίσει πως «όταν υφίσταται επείγουσα ανάγκη μπορεί να υπάρξουν ειδικές διαδικασίες επιλογής με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας». Και επανέλαβε ότι εντός του έτους θα προσληφθούν 2.000 γιατροί, ενώ για του χρόνου προβλέπεται να προσληφθούν άλλοι 2.500. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για μία ακόμη φορά, δεν ικανοποίησε το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για την αύξηση του μισθού τους και ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα τους δώσει 25 με 50 ευρώ λιγότερα απ΄ όσα τους είχε υποσχεθεί και υπέγραψε μαζί τους στη συλλογική σύμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σκληρή κόντρα

Η συνεδρίαση, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από τόνους σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι νέες αλλαγές που έφερε μέσα σε μία εβδομάδα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος πυροδότησαν την ατμόσφαιρα.

Ο Γιώργος Φλωρίδης χαρακτήρισε τα διαδοχικά βήματα- όπως είπε- του υπουργού «όχι απλώς με την παρέλαση του βασιλιά που είναι γυμνός αλλά μ΄ αυτή του βασιλιά Καρνάβαλου πριν από τις Απόκριες».

Η απάντηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου ήταν άμεση, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «ως κυβέρνηση διαμόρφωσε συνθήκες Μεσαίωνα για το ΕΣΥ» και ζήτησε από τους βουλευτές της «να ρίξουν τις μάσκες της μικροκομματικής σκοπιμότητας». Ο Χρήστος Παπουτσής έσπευσε να σχολιάσει: «Δεν δεχόμαστε να παριστάνει ο υπουργός Υγείας τον βασιλιά Καρνάβαλο εν μέσω Τριωδίου…» πριν ηρεμήσει τα πνεύματα ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ανακοίνωσε 25 με 50€ λιγότερα στους μισθούς απ΄ όσα είχε συμφωνήσει με τους γιατρούς στη συλλογική σύμβαση

Αντιδράσεις και για τη νέα ρύθμιση

«ΕΝΑ ΠΟΛΥΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ σύστημα, το οποίο θα είναι διαρκώς ανοιχτό και αξιολογούμενο, θα ανανεώνεται συνεχώς, θα ενσωματώνει την επιστημονική γνώση και την εμπειρία, θα κατοχυρώνει στο εσωτερικό του τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα αμείβει όσους προσπαθούν» υποστήριξαν οι κ.κ. Γ. Φλωρίδης και Χρ.

Παπουτσής (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), αναφερόμενοι στο ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των γιατρών, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Από την άλλη ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε στην Επιτροπή της Βουλής πριν από λίγες μέρες, όπου «πάγωνε» το σύστημα για έναν χρόνο με σκοπό να το επεξεργαστεί μια διακομματική επιτροπή, χθες κατέθεσε νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα μ΄ αυτή συστήνονται τρία επίπεδα κρίσης και αξιολόγησης των γιατρών μέχρι να προαχθούν σε διευθυντές κλινικής και δημιουργούνται τα Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών και Επιλογής Συντονιστών Διευθυντών όπου θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και δύο επιμελητές Α΄.

Οι νέες θέσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για «πλήρη σύμπνοια στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις κομματικές και φαύλες διαδικασίες για την ανάδειξη διευθυντών στα δημόσια νοσοκομεία».