Site icon www.ygeianet.gr

«Πόλεμος εξωδίκων» μετά τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου

 

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Σε κρίση εισέρχεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου και τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου προεδρείου του Συλλόγου, η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται ευθέως από την πλειοψηφούσα παράταξη ΔΗΚΙ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, η οποία υποστηρίζεται επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή τη στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη ένας «πόλεμος εξωδίκων», ανάμεσα στο Δ.Σ. του Συλλόγου (ΠΙΣ) και κυρίως τον πρόεδρο και γαλάζιο «αντάρτη» κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινό -που υποστηρίχθηκε και από άλλες παρατάξεις- και τον επικεφαλής της ΔΗΚΙ κ. Μιχάλη Βλασταράκο, ο οποίος, ενώ είναι ο πλειοψηφών σύμβουλος, έμεινε εκτός προεδρείου. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να παύσει το προεδρείο και να ορίσει διοικούσα επιτροπή, έχει ρίξει «λάδι στη φωτιά» και έχει οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων που όπως όλα δείχνουν τελικά θα καταλήξει στα δικαστήρια.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα υπό καθαίρεση μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ χαρακτήρισαν την απόφαση του υπουργού Υγείας «βάναυση προσβολή της νομιμότητας και της δημοκρατίας», και τόνισαν ότι «η ανενδοίαστη και ανεπίτρεπτη παρέμβαση του Δ. Αβραμόπουλου αποτελεί πολιτικό πραξικόπημα αντίστοιχο του οποίου δεν έχει διαπραχθεί από κανέναν υπουργό καμιάς δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μετά το 1974». Μάλιστα, ο κ. Καλοκαιρινός τόνισε ότι «το εκλεγμένο Δ.Σ. θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο» και θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμέσως μόλις δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση, ζητώντας την αναίρεσή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ορισμός προσωρινής διοίκησης ανταποκρίνεται στο αίτημα τεσσάρων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Λάρισας). Παράλληλα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΔΗΚΙ χαιρετίζει την απόφαση «την αποκατάσταση της νομιμότητας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο» κάνοντας λόγο για «νόθο προεδρείο».

Υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη του -υπό καθαίρεση- προεδρείου του Δ.Σ. έγινε κατά τη διάρκεια «επεισοδιακής» συνεδρίασης στις 7 Μαρτίου – και χωρίς τη συμμετοχή των πέντε μελών της ΔΗΚΙ. Σύμφωνα με τα υπό καθαίρεση μέλη του Δ.Σ., τα μέλη της ΔΗΚΙ «αποχώρησαν» από τη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο κ. Βλασταράκος υποστηρίζει ότι είχε λήξει η διαδικασία όταν αποχώρησαν, χαρακτηρίζοντας παράνομη την εκλογή προεδρείου που ακολούθησε.

Exit mobile version