Πόλεμος για τα διαγνωστικά κέντρα

Αιτία της ρήξης διάταξη για τη μετοχική σύνθεση των ιδιωτικών μονάδων

Οι γιατροί κατηγορούν τον κ. Αβραμόπουλο για ενέργειες προς όφελος ιδιωτών

Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο των ιατρικών συλλόγων με αφορμή το διάταγμα για την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών πολυϊατρείων και διαγνωστικών κέντρων

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ

Σ ε πόλεμο χαρακωμάτων βρίσκονται πλέον το υπουργείο Υγείας και οι ιατρικοί σύλλογοι για το προεδρικό διάταγμα το οποίο επανακαθορίζει το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πολυϊατρείων και διαγνωστικών κέντρων και το οποίο συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με ανοικτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι ιατρικοί σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο για « αβανταδόρικες ενέργειες προς όφελος των ιδιωτικώνσυμφερόντων ». Μεγάλο «αγκάθι» για το ιατρικό δυναμικό της χώρας αποτελεί η αναθεώρηση, για την ακρίβεια η απάλειψη, της διάταξης η οποία καθόριζε τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου αυτών των ιδιωτικών μονάδων. Συγκεκριμένα, όπως προέβλεπε το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα του 2001, το οποίο ορίζει ως σήμερα το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των πολυϊατρείων, το 51% των μετοχών έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια γιατρών. Από τη στιγμή που παύει η ισχύς αυτής της διάταξης « ανοίγει ο δρόμος για την άλωση της παροχής υπηρεσιών Υγείαςαπό κάθε είδους επιχειρηματίες και επενδυτές με σκοτεινές,ως προς το πλείστον, πηγές χρηματοδότησης» προειδοποιούν γιατροί και οδοντίατροι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του το υπουργείο

Υγείας, απαντώντας στην ολομέτωπη επίθεση των ιατρικών συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, παραπέμπει σε αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες « η διάταξητου 51%υπερέβαινε τη σχετικήνομοθετική εξουσιοδότηση ». « Κατά αυτόν τον τρόπο » καταλήγει η απάντηση του υπουργείου « δεν ήταν στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να τη διατηρήσει,καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ούτως ή άλλως ανέφικτη την εφαρμογή της ».

«Το υπουργείο Υγείας αναδεικνύεταισε υπέρτατο “προστάτη” των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων

και σε εξολοθρευτή χιλιάδων μαχόμενωνελευθέρων επαγγελματιών γιατρών» σημειώνουν εμφατικά στη συνέχεια της ίδιας επιστολής ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σωτήρης Ρηγάκης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κυρία Βαρβάρα Ανεμοδούρα

και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Νικολαΐδης . Μάλιστα, εγκαλούν τον κ. Αβραμόπουλο για «απουσία διαλόγουκαι απαξίωση των προτάσεων που οι σύλλογοι υπέβαλαν». « Το προεδρικό διάταγμα για τις υπηρεσίεςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςυπήρξε αντικείμενο διαβουλεύσεωναπό ειδική επιτροπή υπό τον τ.υφυπουργό κ. Α.Γιαννόπουλο το 2005-2006, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποιτου Πανελλήνιου ΙατρικούΣυλλόγου » ανταπαντά το υπουργείο Υγείας.

Πίσω από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει βρίσκονται οι φόβοι γιατρών και οδοντιάτρων για το εργασιακό τους μέλλον. Οπως σημείωναν ανωνύμως νέοι ειδικευόμενοι «αν περάσειτο παραπάνω ΠΔ, σε συνδυασμόμε την προαναγγελθείσα νομοθετικήπαρέμβαση στην ΠρωτοβάθμιαΠερίθαλψη, στρώνεται με ροδοπέταλα ο δρόμος όσων ορέγονταιυπερκέρδη από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας, προσλαμβάνονταςμε το…κομμάτι νέουςκαι άνεργους γιατρούς και παραϊατρικόπροσωπικό». Ορισμένοι, μάλιστα, θέτουν το θέμα απουσίας νομοθετικής πρόβλεψης για έναν αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό των νέων αυτών επιχειρήσεων, μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο της αρμόδιας υγιεινομικής υπηρεσίας των κατά τόπους νομαρχιών. «Ποιος εγγυάται για την αξιοπιστία των συνταγογραφήσεων,την πάταξη της αισχροκέρδειαςκαι της πιθανότητας να αποκομίσουν οι νεόκοποι επιχειρηματίεςτου χώρου της Υγείας εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και εν τέλει των ίδιων των ασθενών;» τοποθετούνται σχετικά.