Πολίχνη Πολυκλινική πολυτελείας… για απόρους

 

Το δημοτικό πολυιατρείο Πολίχνης άρχισε να λειτουργεί πριν από περίπου δύο μήνες και στο διάστημα αυτό οι γιατροί του δέχθηκαν την επίσκεψη 1.200 ασθενών, εκ των οποίων οι 400 και πλέον πήγαν για επανεξέταση

Ο χώρος όπου στεγάζεται είναι ένα σύγχρονο κτίριο που φιλοξενεί ένα τυπικό δημοτικό πολυιατρείο, συγκεκριμένα του δήμου Πολίχνης. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για μια σχεδόν πολυτελή πολυκλινική, την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες εκατοντάδες πολίτες, ανασφάλιστοι στο 90%, άποροι, οικονομικοί μετανάστες, νεοπρόσφυγες, ακόμα και περιθωριακοί

 

Της Φανής Σοβιτσλή

Σε όλους αυτούς τους πολίτες, στους οποίους συγκαταλέγονται και περιθωριακά άτομα, η δημοτική αρχή κάνει πράξη την έννοια της κοινωνικής πολιτικής, προσφέροντας εντελώς δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Εκτός αυτού όμως κάνει και μια ακόμα παρέμβαση υπέρ φτωχών και απόρων, στους οποίους προσφέρει και δωρεάν φάρμακα που λαμβάνουν για διάφορες παθήσεις.

Το δημοτικό πολυιατρείο Πολίχνης άρχισε να λειτουργεί πριν από περίπου δύο μήνες και στο διάστημα αυτό οι γιατροί του δέχθηκαν την επίσκεψη 1.200 ασθενών, εκ των οποίων οι 400 και πλέον πήγαν για επανεξέταση.  

Το πολυιατρείο είναι το πρώτο δημοτικό στη Θεσσαλονίκη που είναι πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο με 14 ειδικότητες γιατρών, ενώ μπορεί και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μέχρι και ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Ο δήμαρχος, Κώστας Θεοδωρίδης αισθάνεται άκρως δικαιωμένος για αυτή την πρότυπη κοινωνική δομή που δημιούργησε ο δήμος Πολίχνης, λέγοντας ότι “στόχος μας είναι να φτιάξουμε το δήμο πρότυπο στην υγεία και την πρόνοια. Να δώσουμε καταφύγιο σε ανθρώπους που χρειάζονται γιατρό και δεν μπορούν να τον πληρώσουν”.

Το δημοτικό πολυιατρείο στεγάζεται επί της οδού Βενιζέλου, απέναντι από το πάρκο Κρύας Βρύσης, και εξυπηρετεί όλους όσοι έχουν ανάγκη κάλυψης ασφαλιστικού φορέα και αδυνατούν να προσφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά επιλέγουν αναγκαστικά πολλές φορές τις… ουρές στα δημόσια νοσοκομεία.  

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Το πολυιατρείο, όπως κάθε καλή κλινική που… σέβεται τον εαυτό της, διαθέτει ούτε μια ούτε δύο αλλά 14 ειδικότητες γιατρών, ενώ καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι ασθενείς βρίσκουν δύο και τρεις φορές τη βδομάδα τέσσερις φυσιοθεραπευτές, ενώ ένας εργάζεται σε περιστατικά κατ΄ οίκον. “Ο λόγος είναι απλός και για μας ο σημαντικότερος. Υπάρχουν άνθρωποι ανήμποροι, ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα, μια μητέρα που δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά της στο σπίτι, ακόμα και πολίτες που ζουν στο περιθώριο και δεν χαίρουν καμίας φροντίδας, παρότι την έχουν ανάγκη”, σημείωσε ο δήμαρχος.  

Όσον αφορά τις ειδικότητες των γιατρών αυτές είναι: γυναικολόγος (δύο γιατροί), παθολόγος, καρδιολόγος, οδοντίατρος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος (δύο γιατροί -σημειώνεται ότι στο ιατρείο υπάρχει μηχάνημα για τα προβλήματα όρασης) παιδίατρος, χειρούργος, μαστολόγος και νευρολόγος. Όλοι αυτοί οι γιατροί, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, εκτός από δύο τρεις που έχουν συνάψει σύμβαση με το δήμο έναντι χαμηλότατου αντιτίμου. “Ως γιατρός θεωρώ πως κατάφερα να τους πείσω να δουλέψουν εθελοντικά στο δημοτικό πολυιατρείο. Από την άλλη όμως ως δημοτική αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι ο χώρος αυτός δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα άλλα ιατρεία της περιοχής και βέβαια δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν”, επισήμανε ο δήμαρχος Πολίχνης.  

Ένα ακόμα καινοτόμο βήμα πάντως του δημοτικού πολυιατρείου είναι ότι έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΙΚΑ, ασθενείς του οποίου δέχεται να εξυπηρετήσει, μετά από συμφωνία με τους υπευθύνους του ιδρύματος.


ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Στο δημοτικό πολυιατρείο εξυπηρετούνται καθημερινά όλοι όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς αποκλεισμούς, ωστόσο πολιτική του δήμου είναι να δίνεται σχετική προτεραιότητα στους άπορους, στους μετανάστες και άλλους ενδεείς συνανθρώπους μας. Σε όλους αυτούς επίσης το πολυιατρείο χορηγεί και δωρεάν φάρμακα, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Τα φάρμακα, που χορηγούνται από τους γιατρούς του πολυιατρείου, διαθέσανε χωρίς κανένα κέρδος οι φαρμακοποιοί της περιοχής, μετά από κάλεσμα του ίδιου του δημάρχου. “Είναι πράγματι μια γενναία προσφορά για τους απόρους – ανασφάλιστους, που δεν μπορούν να προμηθευτούν ένα ακριβό φάρμακο που χρειάζονται για την πάθηση τους”, σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αξιολογούνται, απλώς όταν δηλώνουν ανασφάλιστοι, το πολυιατρείο τους χορηγεί αυτό που χρειάζονται.   

“Με την υποδομή αυτή ο δήμος Πολίχνης επιχειρεί να αλλάξει το… χλωμό κοινωνικό πρόσωπο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της ψυχικής υγείας, γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι σιδερένιες πόρτες της πολιτείας δεν ακούν τη φωνή των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών”, ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης και ξεκαθάρισε ότι ο δήμος σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει το δημόσιο νοσοκομείο ή το ίδιο το κράτος, ωστόσο φιλοδοξεί να προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη σε πολίτες που δεν έχουν κάλυψη ασφαλιστικού φορέα.


ΦΤΗΝΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινείται η κοινωνική πολιτική του δήμου και για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς της περιοχής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων, κυρίως γονιών. Και στους δύο η διοίκηση του δήμου αποφάσισε τη μείωση των τροφείων από 1.050 ευρώ το χρόνιο σε μόλις 750 ευρώ ετησίως, ενώ το ίδιο έκανε και στο δημοτικό ωδείο, προκειμένου να στηρίξει τους γονείς που στην πλειοψηφία τους είναι μισθωτοί. Στον βρεφονηπιακό σταθμό φιλοξενούνται 60 βρέφη και οι γονείς μπορούν να τα πηγαίνουν προς φύλαξη μόλις συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Επίσης στο βρεφικό σταθμό και τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μηδενικά είναι τα τροφεία που πληρώνουν οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές και οι γονείς που ένας είναι στο στράτευμα.  

Επόμενο βήμα του δήμου είναι να διαμορφώσει χώρο έκτασης 120 τ.μ., όπου θα στεγαστεί η δημιουργική απασχόληση παιδιών με ειδικές ικανότητες.