Πολύ κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στη χώρα μας

Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που «βομβαρδίζει» ως επί το πλείστον τα αστικά κέντρα, σύμφωνα με διαχρονικές μετρήσεις του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΡΜΗΣ, όπου μετέχει μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καταμετρώντας την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και θέτοντας στην υπηρεσία του πολίτη τα δεδομένα των μετρήσεων. Μολονότι η ακτινοβολία είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά για την Ελλάδα όρια, η κύρια επιβάρυνση στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δεν προέρχεται από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα που εκπέμπονται από το «πάρκο κεραιών» του Χορτιάτη.

Ετσι, η πλέον επιβαρυμένη περιοχή της πόλης είναι η Αν. Θεσσαλονίκη, που αντικρίζει το «πάρκο κεραιών», ενώ η λιγότερο βεβαρημένη είναι η Δ. Θεσσαλονίκη, όπου η κινητή τηλεφωνία εκπέμπει σχεδόν το 60% της συνολικής ακτινοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, η ακτινοβολία παραμένει σε επίπεδα από 127 φορές (Θεσσαλονίκη) ή 367 φορές (αστικές περιοχές, όπως Κατερίνη, Καβάλα, Βόλος) έως και 790 φορές (ημιαστικές περιοχές, όπως Ν. Μηχανιώνα, Λευκίμμη) κάτω από τα κατώτατα επιτρεπτά όρια, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που φτάνουν κάθε έξι λεπτά στον κεντρικό σέρβερ του ΕΡα από τους 33 σταθμούς μετρήσεων που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσια κτίρια, και κυρίως σχολεία, 13 νομών της Β. Ελλάδας.

Πάντως, αν και οι Ελληνες, μαζί με τους Κύπριους, αποτελούν τους κατ’ εξοχήν ηλεκτροφοβικούς λαούς της Ε.Ε., καθώς περισσότεροι από 80% του συνολικού πληθυσμού φοβούνται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τα στοιχεία του ΕΡα δείχνουν ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και πριν την Ανάσταση επιδίδονται σε μαραθώνιο τηλεφωνημάτων μέσω κινητών. Τότε, η ακτινοβολία αυξάνεται κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με τον κ. Σάχαλο, οι πηγές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διαρκώς αυξάνονται, αλλά και διαφοροποιούνται όσο προοδεύει η τεχνολογία. Η έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας αναμένεται να περιορίσει την ακτινοβολία, όπως η έναρξη της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης το 1989 εκτόξευσε τις μετρήσεις κατά χίλιες φορές. Αντίστοιχα, το 1993, όταν οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν από το Επταπύργιο στον Χορτιάτη, τα μεγέθη μειώθηκαν κατά δέκα φορές.