Πολύς θόρυβος για το τίποτε

Πάνω από 25.000 κουτιά αντιγριπικών φαρμάκων πουλήθηκαν στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του συναγερμού για τη νέα γρίπη και πριν καν εμφανιστεί η νόσος στη χώρα! Την ώρα που οι επιστήμονες έλεγαν όχι στην άσκοπη χρήση των φαρμάκων, οι Ελληνες έσπευδαν κατά εκατοντάδες να… στοκάρουν φάρμακα!

Τη δεύτερη εβδομάδα, εκτός του ότι απαγορεύτηκε η διάθεση των φαρμάκων από τα φαρμακεία, οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν επιχείρηση επιστροφής των αγορασμένων κουτιών, αλλά κατάφεραν να «διασώσουν» περί τα 5.000 κουτιά. Τα υπόλοιπα 20.000 βρίσκονται αποθηκευμένα σε οικιακά ντουλάπια και συρτάρια για ώρα ανάγκης! Οι ειδικοί επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ως προς την αλόγιστη χρήση των αντιγριπικών και αντιβιοτικών: «Απαιτείται μεγάλη προσοχή διότι η χρήση αυτών των φαρμάκων όπως και των αντιβιοτικών οδηγεί σε αντοχή των μικροοργανισμών και αυξάνει την επικινδυνότητά τους, αφού περιορίζει τη δραστικότητα της θεραπείας», ανέφερε στον ΕΤ η καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου. Η κατάσταση του πρώτου Ελληνα ασθενούς με νέα γρίπη εξελίσσεται ομαλά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει πάρει εξιτήριο από το Σισμανόγλειο. Οπως εξήγησε η κυρία Γιαμαρέλλου, «δεν αποκλείεται η εμφάνιση κι άλλων περιστατικών σε ταξιδιώτες, όμως στη διάρκεια του καλοκαιριού η μετάδοση εντός της χώρας είναι πιο δύσκολη. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για την εξάπλωση του ιού στο βόρειο ημισφαίριο. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια πιθανή μετάλλαξη του ιού, η οποία μπορεί να τον κάνει πιο λοιμογόνο».

Για την ώρα, πάντως, η νέα γρίπη φαίνεται να είναι ήπιας μορφής και με ποσοστά θνητότητας ελαφρώς χαμηλότερα ακόμη και από την εποχική γρίπη. Στη χώρα μας, κάθε χειμώνα 25% με 30% του πληθυσμού προσβάλλεται από την εποχική γρίπη. Η θνησιμότητα από τον ιό της εποχικής γρίπης υπολογίζεται σε 0,03% των ασθενών και συνήθως αφορά σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία από χρόνια νοσήματα ή άλλες παθήσεις.