«Ποντικοί» στα νοσοκομεία

Πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα, μέχρι και ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι η θερινή λεία κλεφτών μέσα στα νοσοκομεία! Θάλαμοι νοσηλείας και γραφεία γιατρών μπαίνουν καθημερινά στο «στόχαστρο» επιτηδείων και πολύτιμα αντικείμενα κάνουν «φτερά». Για ανασφάλεια μιλούν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και νοσηλευόμενοι, ζητώντας να ενταθούν τα μέτρα φύλαξης.

«Το προσωπικό ασφαλείας εποπτεύει θεωρητικά τους χώρους του νοσοκομείου. Φανταστείτε ότι η υπηρεσία φύλαξης δεν ξεπερνά τα δέκα άτομα συνολικά -περίπου δυο σεκιούριτι σε κάθε βάρδια- με αποτέλεσμα οι φύλακες να εκτελούν χρέη… πορτιέρηδων. Είναι ελάχιστοι για να καλύψουν τη μεγάλη έκταση του νοσοκομείου, όπου μπαινοβγαίνει καθημερινά πλήθος κόσμου. Τα κρούσματα κλοπής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, χειμώνα καλοκαίρι, και αφορούν συνήθως σε προσωπικά αντικείμενα των ασθενών και των συνοδών τους. Τα μέτρα φύλαξης είναι ελλιπέστατα, αν και έχουμε ζητήσει πολλές φορές να ενταθούν», καταγγέλλει στον «Α» ο Σάββας Δημητριάδης, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, όπου πριν από λίγες μέρες συνελήφθη 27χρονος που, μαζί με συνεργό του, αφαίρεσε από το νοσοκομείο ηλεκτρονικό υπολογιστή!

«Νιώθουμε ανασφάλεια»

Αετονύχηδες «ξαλαφρώνουν» σε καθημερινή βάση ασθενείς, συνοδούς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Στα κλοπιμαία συμπεριλαμβάνονται από κινητά τηλέφωνα και χρήματα μέχρι φάρμακα, κοσμήματα και υπηρεσιακά έγγραφα. Με την έκφραση «ξέφραγο αμπέλι» περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία την κατάσταση. Oπως λένε, το πεδίο για τη δράση κακοποιών σε διαδρόμους, θαλάμους και ιατρεία είναι ελεύθερο, αφού δεν υπάρχει έλεγχος. Oι επιτήδειοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ώστε την κατάλληλη στιγμή να εισβάλουν για να εξασφαλίσουν τη λεία τους. «Δυστυχώς στα περισσότερα νοσοκομεία το προσωπικό ασφαλείας δεν είναι τίποτε παραπάνω από… θυρωροί πολυτελείας ή παρκαδόροι. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. O καθένας μπορεί να δει καθημερινά μέσα στο νοσοκομείο να διέρχονται τοξικομανείς και εν δυνάμει κλέφτες», περιγράφει ο Πέτρος Κετικίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς» και αντιπρόεδρος της ΠOΕΔΗΝ (Πανελλήνια Oμοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία). O ίδιος προσθέτει ότι «στις κλινικές και στα γραφεία επικρατεί μπάχαλο. Κατά καιρούς έχουν κλέψει από χρήματα μέχρι σφραγίδες και συνταγολόγια. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες φύλαξης, τα λεφτά που δίνονται γι’ αυτές είναι πεταμένα, διότι δεν βλέπουμε αποτέλεσμα, ενώ εργαζόμενοι και πολίτες νιώθουν ανασφαλείς».

Χωρίς σεκιούριτι το Ιπποκράτειο

Τις διαμαρτυρίες πολλών γιατρών και νοσηλευτών έχει προκαλέσει η έλλειψη προσωπικού φύλαξης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. «Oλοι οι χώροι είναι αφύλακτοι εδώ και πολύ καιρό, αφού ο σχετικός διαγωνισμός “σκοντάφτει” συνεχώς σε ενστάσεις και ασφαλιστικά μέτρα. Κλεψιές γίνονται κάθε μέρα και η ανασφάλεια κυριαρχεί. Είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα», υπογραμμίζει το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠOΕΔΗΝ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Λάζαρος Λαζούλας.

Oι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις συμβαίνουν κατά το ωράριο επισκεπτηρίου, οπότε υπάρχει πολυκοσμία και οι επιτήδειοι βρίσκουν ευκαιρία να δράσουν. Oπως ανέφερε μέλος προσωπικού ασφαλείας σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι δράστες είναι συνήθως τοξικομανείς που παριστάνουν τους επισκέπτες ή τους αρρώστους, συχνά είναι οπλισμένοι με μαχαίρι και ψάχνουν χρήματα για τη δόση τους ή ναρκωτικά χάπια στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Πάντως, οι ασθενείς που καταγγέλλουν το πάθημά τους είναι λίγοι και τα περιστατικά που συμβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται και εξιχνιάζονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία εκτιμάται πως οι περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων που εξιχνιάζονται ξεπερνούν τις 50 ετησίως!

Η Αστυνομία απευθύνει συστάσεις σε νοσηλευομένους και συνοδούς να προσέχουν τα αντικείμενά τους στα νοσοκομεία και να μην έχουν μαζί τους τιμαλφή, καθώς έχει κληθεί πολλές φορές να συλλάβει κλέφτες που πιάστηκαν «στα πράσα».