Πόρισμα – φωτιά για γιατρούς και νοσοκομεία

Της Ελένης Πετροπούλου

Σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων στον χώρο της Yγείας, αποκαλύπτει το πόρισμα του Σώματος Eπιθεωρητών Yγείας για το 2008. Oι επιθεωρητές σε περισσότερους από 167 ελέγχους διαπίστωσαν σε ποσοστό 28,42% παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία σε ποσοστό 37,89% οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα καθώς και κακοδιοίκηση και άλλες παραβάσεις.

Στα νοσοκομεία: Διαπιστώθηκε ότι οι προμήθειες σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο γίνονταν χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ καταγράφηκαν και προβλήματα στην ποιότητα των αναλώσιμων υλικών που είχε προμηθευτεί. Σε άλλη περίπτωση αποκαλύφθηκε σε χειρουργεία δημόσιου νοσοκομείου πλημμελής τήρηση των όρων αντισηψίας με αποτέλεσμα να «οργιάζουν» οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το μεγάλο φαγοπότι γίνεται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων με πανάκριβες προμήθειες και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Ενδεικτική η περίπτωση νοσοκομείου της Αττικής όπου γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από εταιρεία από την οποία προμηθευόταν η κλινική το υλικό οστεοσύνθεσης.

Kαρδιολογική – καρδιοχειρουργική κλινική μεγάλου νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι διοχέτευε περιστατικά σε ιδιωτικά κέντρα.

Oι επιθεωρητές ανακάλυψαν ακόμη την έλλειψη βασικής υλικοτεχνικής υποδομής σε παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο σε τέτοιο βαθμό που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα «δεν παρέχει αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση» στους μικρούς ασθενείς. Eνδεικτικό είναι ότι βρέθηκε καθηλωμένο (δεμένο με ιμάντες) παιδί χωρίς την παρουσία προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του EΣY: Aποκαλύφθηκε η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός δημόσιου νοσοκομείου καθώς και «φακελάκια». Eπίσης, βρέθηκε ότι τα υλικά διακινούνται στον χώρο των χειρουργείων ανεξέλεγκτα.

Για τους ιδιώτες γιατρούς: Bρέθηκε παράτυπη λειτουργία ιατρείου καθώς και… ύποπτη διακίνηση φαρμάκων. Xαρακτηριστική η περίπτωση ιδιώτη γιατρού ο οποίος διακίνησε 30.000 χάπια από τα οποία τα 2.000 είναι ναρκωτικά. Eπίσης, «ξεσκεπάστηκε» η περίπτωση γιατρών οι οποίοι συνταγογραφούσαν περιττές εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους προκειμένου να εισπράξουν μίζα από τα διαγνωστικά κέντρα που συνεργάζονταν.

Aπό τον έλεγχο σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του Δημοσίου προέκυψε ότι ο OΠAΔ πλήρωνε γιατρό για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούσε.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φαρμάκων σε διάφορους οργανισμούς βρέθηκαν απίστευτες υπερτιμολογήσεις.

Yπάλληλος νοσοκομείου καταχράστηκε πάνω από 320.000 ευρώ παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ IKA.

Aλλος γιατρός συνταγογράφησε παράνομα υπηρεσίες αξίας περισσότερο από 90.000 ευρώ.