Πώς έκλεβε και πουλούσε τα αντικαρκινικά φάρμακα το κύκλωμα διακίνησης

P
Τέσσερις αρχηγούς και 14 εκτελεστικούς πυρήνες του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών αντικαρκινικών σκευασμάτων φαίνεται πως έχει στα χέρια της η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. 


Με λεία αντικαρκινικά φάρμακα από δημόσιο νοσοκομείο, αξίας 1.000 έως 6.000 ευρώ, ιδιώτες, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί ενδεχομένως και μεταφορικές εταιρείες, μετείχαν ενός δικτύου που διακινούσε τα σκευάσματα αυτά στη μαύρη αγορά. Η τιμή του φαρμάκου, που συνήθως κατέληγε σε Σκανδιναβικές χώρες, στην Ιταλία, τη Γερμανία ή και τη Γαλλία,  τετραπλασιαζόταν όπως και τα κέρδη τους.


Σύμφωνα με την Νέα Σελίδα, οι πρώτες καταγγελίες για τη λειτουργία του κυκλώματος είχαν έρθει στο φως το 2013, χωρίς όμως να στοιχειοθετούν κατηγορίες για τους δράστες.


Οι έρευνες, ωστόσο, αυτή τη φορά έφεραν στο φως μεγάλα και αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά, εικονικά τιμολόγια, χιλιάδες ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, συνολικής αξίας περίπου 200.000 ευρώ, σε ψυγεία σπιτιών κατηγορουμένων, σε φαρμακαποθήκες, σε μεταφορικές εταιρείες ακόμη και σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.


Από τους κωδικούς των συσκευασιών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχουν εντοπιστεί, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο το κύκλωμα έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Πώς έκλεβαν τα φάρμακα 


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανάμεσα στους 18 συλληφθέντες, υπάρχουν γιατροί μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου, οι οποίοι «συνεργάζονταν» με συναδέλφους τους στο δημόσιο νοσοκομείο και νοσηλευτές, για την υπεξαίρεση «υπολειμμάτων» των ακριβών φαρμάκων που ήταν αποκλειστικής νοσοκομειακής χορήγησης – χρήσης και αγορασμένα από το δημόσιο.


Η άλλη μέθοδος αρπαγής των φαρμάκων ήταν με παράνομες συνταγογραφήσεις σε «υγιείς» ασθενείς (μη καρκινοπαθείς), που παρουσιάζονταν ως άρρωστοι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας γιατρών και φαρμακοποιών. Σε άλλες περιπτώσεις, έγραφαν σε καρκινοπαθή τρία αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα, του απέδιδαν τα δύο και κρατούσαν το ένα για λογαριασμό του κυκλώματος.


Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν κάποιες ενδείξεις πως το κύκλωμα δεν δίσταζε να γράφει αντικαρκινικά φάρμακα ακόμη και σε ασθενείς που είχαν αποβιώσει, εκμεταλλευόμενοι το χρονικό διάστημα, το οποίο μεσολαβούσε έως ότου οι συγγενείς του δήλωναν τον θάνατό του.

Εταιρείες βιτρίνες


Οι «αρχηγοί» του κυκλώματος, σύμφωνα με αξιωματικούς που χειρίζονται την σοβαρή υπόθεση, είναι ιδιώτες, που διατηρούσαν κάποιες εταιρείες «βιτρίνες» των παράνομων δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το thetoc.gr, ένας από τους αρχηγούς διατηρούσε εταιρεία «προκάλυμμα» στη Μέση Ανατολή, μέσω της οποίας καλύπτονταν με νομιμοφάνεια οι παράνομες δραστηριότητες και η εξαγωγή των πανάκριβων φαρμάκων. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, σε χώρα ενδιαφέροντος του κυκλώματος για την διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις 


Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για μια πολύ «δεμένη» υπόθεση, οι 18 συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί. Παράλληλα, απομένουν και άλλες έρευνες στο ιδιωτικό και το δημόσιο νοσοκομείο, προς αναζήτηση επιπλέον στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στην δικογραφία.


Τα κέρδη του κυκλώματος που φέρεται να δραστηριοποιείται την τελευταία πενταετία ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν πως ένα ακριβό αντικαρκινικό φάρμακο αξίας 6.000 ευρώ, μεταπωλούνταν σε Σκανδιναβική χώρα σε τιμή που έφθανε και τα 12.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για υπεξαίρεση, πλαστή συνταγογράφηση, απάτη σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου 


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μετά τη δημοσιοποίηση της σοβαρής υπόθεσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».

ΠΗΓΗ: TVXS.gr