Πώς οι νοσηλευτές έγιναν διοικητικοί υπάλληλοι

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Ξεπερνούν τις 5.000 οι αποσπάσεις νοσηλευτών σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, σε μια στιγμή που ο χώρος της Υγείας τούς έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη εν αναμονή του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης. Εκατόν πενήντα κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, ελλείψει προσωπικού, και μηχανήματα υψηλής ιατρικής τεχνολογίας βρίσκονται στις αποθήκες. Τις νυχτερινές ώρες στους νοσηλευτικούς θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων μία και μόνο νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 30 και 40 ασθενείς. Οι κενές θέσεις νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 25.000.

Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας είναι η μετακίνηση προσωπικού σε αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα, όπως οι περιπολίες στις γειτονιές(ΡRΙSΜΑ))

«Πολλοί νοσηλευτές έχουν αποσπαστείσε υπηρεσίες εκτός ΕΣΥ», δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Στ. Κουτσιουμπέλης, και φέρνει ως παράδειγμα την απόσπαση δύο νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Κομοτηνής σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. «Αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν ένα παραθυράκι που υπάρχει στο προσοντολόγιο και ουσιαστικά “άλλαξαν” επάγγελμα, έγιναν δηλαδή διοικητικοί υπάλληλοιαπό νοσηλευτές» σημείωσε. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ζητήσει από την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταγραφεί το υγειονομικό προσωπικό που έχει αποσπαστεί σε υπηρεσίες εντός και εκτός ΕΣΥ. Επίσης ζητούν την κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία για την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος. Οπως επισημαίνουν, δεν είναι αρνητικοί με τις αποσπάσεις υγειονομικού προσωπικού μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απογυμνώνονται μονάδες και κλινικές. Δηλώνουν, όμως, ότι διαφωνούν με τις αποσπάσεις υγειονομικών σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.