Πόσο επικίνδυνο είναι το εμβόλιο;

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Υπέρ του εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της νέας γρίπης τάσσονται οι ειδικοί επιστήμονες στην πλειονότητά τους, οι οποίοι επικαλούμενοι τα ως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα βεβαιώνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο, αντίθετα με όσα ακούγονται ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Επιφυλάξεις, παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν και, όπως λένε ορισμένοι γιατροί, κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού δεν πρέπει, τουλάχιστον άμεσα, να κάνουν το εμβόλιο.

Η πρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης κυρία Ελένη Γιαμμαρέλου έχει απευθύνει πάντως έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί ανάχωμα στη νέα γρίπη. Αν εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός, τονίζει, αυτομάτως προστατεύεται από τη λοίμωξη και ο υπόλοιπος.

Αλλά την ίδια στιγμή μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στο Νοσοκομείο «Ερυθρός» δείχνει ότι γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν με καχυποψία το πανδημικό εμβόλιο. Περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς και οι εννέα στους δέκα νοσηλευτές του νοσοκομείου δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, ενώ ο ένας στους δέκα γιατρούς αναφέρει ότι σκέπτεται να κάνει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη αργότερα, όταν περάσει η πρώτη περίοδος των εμβολιασμών.

Ενας από τους νοσηλευτές που δηλώνει στο «Βήμα» ότι δεν θα κάνει το πανδημικό εμβόλιο είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) κ. Ι.Καναβός. «Ως ομοσπονδία δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, δεν μπορούμε να πούμε στους συναδέλφουςμας αν πρέπει να εμβολιαστούνή όχι έναντι της νέας γρίπης.Ο καθένας πρέπει να αποφασίσειγια τον εαυτό του. Αν με ρωτάτε προσωπικά, είμαι αρνητικόςστο να το κάνω.Νομίζω ότι το ίδιο πιστεύει και η πλειονότητα των συναδέλφων μου. Η επιστημονικήκοινότητα εμφανίζεται ακόμηκαι σήμερα διχασμένη.Οι επιδημιολογικέςμελέτες δεν είναι επαρκείς και το χρονικό διάστημαπολύ μικρό για εξαγωγή ασφαλώνσυμπερασμάτων.Από την άλληπλευρά,η παλινωδία της προηγούμενηςκυβέρνησης με την υπογραφήή μη της περίφημης δήλωσηςσυναίνεσης, που για πρώτηφορά παρουσιάστηκε στα ελληνικά…δρώμενα,προκάλεσετην εύλογη αναταραχή του κόσμου. Επειτα από αυτό δημιουργήθηκε άσχημο κλίμα».

Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος.«Ούτε εγώούτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου πρόκειταινα εμβολιαστούμε.Δεν ανήκουμεστις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Επίσηςκανείς δεν με έχει πείσει ότι το εμβόλιο είναι 100% ασφαλές,χωρίς αυτό να σημαίνειότι προτείνω στον κόσμο να μην εμβολιαστεί.Εκφράζω καθαράπροσωπική μου θέση. Αυτό που επίσης με έχει κάνει καχύποπτοείναι η δήλωση συναίνεσης, την οποία η προηγούμενη κυβέρνησηείχε πει αρχικά να υπογράψουνόσοι θα έκαναν το εμβόλιο και στη συνέχεια το πήρε πίσω. Τώρα εμφανίζεται χαρτί του ΕθνικούΟργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με το οποίο ζητείται από τους επαγγελματίεςυγείας να καταγράφουν, μεταξύ άλλων, οποιαδήποτε ανεπιθύμητηενέργεια σε παιδιά και πιθανή αλληλεπίδραση με άλλα συγχορηγούμενα φάρμακα».

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Στ. Κουτσιουμπέλης. «Είναι ένα νέο εμβόλιο» τονίζει «και ως εκ τούτου υπάρχει επιφυλακτικότητα. Οι εργαζόμενοιστα νοσοκομεία αντιδρούν,ίσως υπερβολικά, διότι αισθάνονταιπιο πολύ ως πειραματόζωα.Θεωρούν ότι ουσιαστικά τα εμβόλια στην Ελλάδα θα δοκιμαστούνστους ίδιους.Ωστόσοπρέπεινα ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι διαβεβαιώσεις των επιστημόνωνσε σχέση με την ασφάλεια και την ωφελιμότητα του εμβολίου». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Εμμ.Καλοκαιρινός δηλώνει υπέρ του εμβολιασμού, με δεδομένα τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία. Οπως επισημαίνει, πρέπει οι ειδικοί να ενημερώσουν τους γιατρούς των νοσοκομείων, τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό και το βοηθητικό προσωπικό και να τους παροτρύνουν να εμβολιαστούν.