Πότε είναι αναγκαίο το νοσοκομείο

Της Γαληνης Φουρα

Η ήπια γρίπη χωρίς επιπλοκές δεν χρειάζεται νοσοκομείο, αλλά παρακολούθηση και καλή φροντίδα. Καθώς το επιδημικό κύμα διογκώνεται, ο νέος ιός κάνει όλο και πιο συχνά την παρουσία του, παραγκωνίζοντας 100 ορότυπους ιών που κυκλοφορούν τον χειμώνα, προκαλώντας τα συνήθη κρυολογήματα.

Εάν δεν ξέρουμε τι από τα δυο μάς συμβαίνει (γρίπη ή κοινό κρυολόγημα), τότε όλα εξελίσσονται κατ’ ευχήν.

Παρότι η γρίπη δεν είναι πάντα θορυβώδης, συνήθως είναι βαρύτερη από το κοινό κρυολόγημα, με πονόλαιμο, πυρετό πάνω από 38, που διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, κόπωση, μυαλγίες και αρθραλγίες, πονοκέφαλο και μερικές φορές εμέτους και διάρροια στα παιδιά.

Εάν ο πυρετός υποχωρεί με τα αντιπυρετικά και ο άρρωστος αισθάνεται καλά, είναι καλύτερα να παραμείνει στο σπίτι και να μην ταλαιπωρηθεί στο νοσοκομείο. Οι ειδικοί συνιστούν συμπτωματική θεραπεία σύμφωνα με τις συστάσεις του οικογενειακού γιατρού. Ο άρρωστος χρειάζεται ξεκούραση σωματική και διανοητική, θαλπωρή (όχι ζέστη), ελαφρύ και θρεπτικό φαγητό, με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Καλό είναι να μην υποτιμάμε τα συμπτώματα, να τα πολεμάμε από την αρχή και να παρακολουθούμε κάθε πιθανή επιπλοκή.

«Σωστό είναι τη φροντίδα να αναλάβει ένα άτομο, για να μην εκτίθεται όλη η οικογένεια», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Γ. Δάικος. «Οταν μπαίνει στο δωμάτιο, καλό είναι να φοράει μάσκα, να πλένει καλά τα χέρια του και να φροντίζει να αερίζεται ο χώρος και να υπάρχει καθαριότητα».

Οι επιφάνειες που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για δύο περίπου ώρες.

Αντίθετα, τα σταγονίδια δεν αιωρούνται για αρκετή ώρα ούτε εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Ενα ατομικό καλαθάκι με σακούλα μπορεί να βοηθήσει να μη γεμίσει το σπίτι μικρές εστίες από τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα.

«Αντιικά φάρμακα, όπως το tamiflu», διευκρινίζει ο καθηγητής, «δίνουμε με συνταγή σε επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών με υποκείμενη νόσο και σε όσους εμφανίζουν βαριά συμπτωματολογία».

Εαν τα συμπτώματα επιδεινωθούν

Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, ο πυρετός δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή επανέρχεται ύστερα από μια κάμψη, παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνοια, πόνος στον θώρακα ή συχνοί έμετοι, ο ασθενής πρέπει να αποταθεί στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά εάν εμφανίσουν μια κατάπτωση πρωτοφανή, αρνούνται να φάνε και να πιουν ή εμφανίσουν κυάνωση (μπλε χείλη, χέρια ή πόδια).

«Η γρίπη κινείται γρήγορα», επισημαίνει ο κ. Δάικος, «σε κάθε εφημερία βλέπουμε περισσότερους ασθενείς. Εάν δεν κατορθώσουμε με τον εμβολιασμό να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας, θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την έλλειψη κλινών εντατικής. Κατά την κορύφωση της πανδημίας, που διαρκεί μία ή δύο εβδομάδες, αναμένεται να νοσεί (χωρίς τον εμβολιασμό) το 1% του πληθυσμού καθημερινά. Δηλαδή 100.000 άνθρωποι. Από αυτούς 2.000 θα πάνε στο νοσοκομείο και ένας σημαντικός αριθμός θα χρειαστεί μονάδα (θα απαιτηθούν 50 με 200 κλίνες ΜΕΘ καθημερινά). Ηδη δεν βρίσκουμε κρεβάτι, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, όπως προκύπτουν από την εμπειρία άλλων χωρών, στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία».