Ποτέμκιν

Ο Ρώσος πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν υπήρξε στρατιωτικός και ένας από τους εραστές της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης.

Όταν το 1787 η Αικατερίνη επισκέφθηκε την περιοχή της Κριμαίας, ο Ποτέμκιν έδωσε εντολή να στηθούν σε πολλά σημεία της διαδρομής του τραίνου που επέβαινε η τσαρίνα ζωγραφισμένες προσόψεις σπιτιών που αναπαριστούσαν χωριά, ενώ πίσω τους κρύβονταν οι άθλιες καλύβες των αγροτών.

Η Μεγάλη Αικατερίνη ήταν ικανοποιημένη που έβλεπε όμορφα χωριά και ευτυχισμένους χωρικούς που χαιρετούσαν το τρένο, αγνοώντας ότι όλα ήταν προσόψεις ενός σκηνικού, ενώ οι υποτιθέμενοι χωρικοί ήταν στρατιώτες ντυμένοι με ανάλογα ρούχα.

Φαίνεται πως 234 χρόνια αργότερα τα χωριά Ποτέμκιν αναβιώνουν σε μια Μεσογειακή χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του στήνουν το σκηνικό μιας επιχρωματισμένης Ελλάδας, ώστε να συγκαλύψουν την ελεεινή πραγματικότητα, ενώ η χώρα λιώνει από τον εγκλεισμό, το θανατικό και την οικονομική καταστροφή.

Ο ημέτερος Ποτέμκιν άργησε, αλλά άρχισε πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το σκηνικό γεμίζει τρύπες. Γι αυτό στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την πανδημία ήταν ερειστικός, ψευδολογούσε και εκτόξευε χαρακτηρισμούς εναντίον όλων των πολιτικών αρχηγών. Κατηγόρησε την κυρία Γεννηματά για μαξιμαλισμό, τον κ. Τσίπρα για μηδενισμό, τον κ. Κουτσούμπα για αρνητισμό, τον κ. Βελόπουλο για λαϊκισμό και τον κ. Βαρουφάκη για σουρεαλισμό.

Ως συνήθως τα υπαίθρια σκηνικά δε ζουν πολύ. Ο αέρας, ο ήλιος και η βροχή τα ξεθωριάζουν, τα σκίζουν και καταλήγουν κουρέλια.

Αν μάλιστα οι υπήκοοι αρχίσουν να τα πετροβολούν τότε η κατάρρευση είναι ταχύτατη..