ΠΟΥ: Η νέα αύξηση κρουσμάτων είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων της Covid-19 θα μπορούσε να είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», τη στιγμή που κάποιες χώρες κάνουν λόγο για μείωση της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Σημειώνεται ότι οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 8% την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με την ακριβώς προηγούμενη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, η υψηλότερη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον και η μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια είναι μερικοί από τους λόγους που παρατηρείται νέα αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τονίζεται επίσης ότι η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της Covid για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Αμερική: Υποχώρηση της Covid, νωρίς για χαλάρωση

Παράλληλα, ωστόσο, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) αναφέρει ότι οι μολύνσεις και οι θάνατοι από Covid στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική παρουσιάζουν μείωση, με εξαίρεση την Καραϊβική κα τα νησιά του Ατλαντικού όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 56,6% την περασμένη εβδομάδα.

Στην Κεντρική Αμερική, οι θάνατοι από Covid μειώθηκαν κατά 28%, ανέφερε ο PAHO.

Η Οργανισμός προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η διασπορά του ιού δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο και τα κρούσματα αυξάνονται ξανά σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως ο Δυτικός Ειρηνικός και η Αφρική, ενώ 21 χώρες και εδάφη στην Αμερική δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει το μισό πληθυσμό τους.

Με πληροφορίες από Reuters