ΠΟΥ: Επικαιροποιεί τη λίστα φαρμάκων που πρέπει να είναι διαθέσιμα κατά της ραδιενέργειας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των φαρμάκων που θα πρέπει να αποθηκεύονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιολογικά και πυρηνικά, μαζί με συμβουλές πολιτικής για την κατάλληλη διαχείρισή τους.

Περιλαμβάνονται σκευάσματα που προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαθέσουν θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη – γρήγορα”, δήλωσε η δρ Maria Neira, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, στη Διεύθυνση Υγιών Πληθυσμών. «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία των πληθυσμών και να ανταποκριθούν άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει έτοιμες προμήθειες φαρμάκων που σώζουν ζωές που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα θεραπεύσουν τους τραυματισμούς από την ακτινοβολία».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το φαρμακευτικό απόθεμα για επείγουσες καταστάσεις ακτινοβολίας πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ιώδιο, που χορηγείται για την πρόληψη ή τη μείωση της έκθεσης του θυρεοειδούς σε ραδιενεργό ιώδιο.
  • Παράγοντες για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από το σώμα και ασβέστιο – ψευδάργυρο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια υπερουρανίου.
  • Κυτοκίνες που χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό της βλάβης του μυελού των οστών, σε περίπτωση οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας (ARS).
  • Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εμέτου, της διάρροιας και των λοιμώξεων.
  • Ο συντονισμός των τοπικών, εθνικών και διεθνών αντιδράσεων είναι απαραίτητος για μια εναρμονισμένη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας. Ως ο αρμόδιος οργανισμός για την καθοδήγηση των παρεμβάσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και διασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για χώρες που αναπτύσσουν εθνική ικανότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.