ΠΟΥ: Κίνδυνος να εμφανιστεί πιο επικίνδυνη παραλλαγή του κορωνοϊού

Αυξημένη επαγρύπνηση για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, ζήτησε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας στην 73η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής για την Αφρική, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus υπογράμμισε πως τον περασμένο Μάιο κήρυξε το τέλος του συναγερμού για τον ιό και την ευλογιά των πιθήκων (mpox).

“Αν και κανένα από τα δύο δεν αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, και τα δύο εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την υγεία”, ανέφερε ο κ. Ghebreyesus, για να σημειώσει:

“Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις συστάσεις, και ειδικότερα να ενισχύσουν την επιτήρηση, την αλληλουχία και την αναφορά, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Αν και τα διαθέσιμα δεδομένα στον ΠΟΥ συνεχίζουν να μειώνονται, έχουμε δει αυξανόμενες αναφορές νοσηλειών, εισαγωγών στη ΜΕΘ και θανάτων από COVID-19 σε ορισμένες χώρες”.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, παραμένει ο κίνδυνος να εμφανιστεί μια νέα, πιο επικίνδυνη παραλλαγή, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Πηγές:
WHO