ΠΟΥ / Μάστιγα οι επιθέσεις και προπηλακισμοί σε γιατρούς

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γιατρών. Ποικίλες περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπου ασθενείς ή συγγενείς προπηλακίζουν επαγγελματίες Υγείας. Το φαινόμενο αποκτά μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας, τη στιγμή που τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 8%-38% των επαγγελματιών Υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της εργασίας του. Επίσης, το 62% των επαγγελματιών Υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας.

Τι προτείνουν οι γιατροί

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους γιατρούς. Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα αποτροπής περιστατικών βίας που προτείνουν οι γιατροί είναι:

* Η στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στον οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (π.χ., ακτινοθεραπείες).

* Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

* Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

* Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

* Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ και στα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

* Στελέχωση της φύλαξης των νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται ανά τακτά διαστήματα.