ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ- Επίκαιρη ερώτηση για το ΕΣΥ στον Πρωθυπουργό

p>ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΊΟΥ 2008

 

 

Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου.

Θα συζητηθεί πρώτη η με αριθμό 995/61/27-5-2008 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας κ.λπ..

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως ακολούθως:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί το μοναδικό φορέα της πολιτείας προκειμένου να διασφαλίσει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Η απαξίωση του Ε.Σ.Υ. εξαναγκάζει τους πολίτες να προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας και πλήττει άμεσα τα μεσαία και τα πιο ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

Για πέμπτο συνεχή χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., εντείνεται η καθοδική πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, ειδικούς εργαστηρίων και διοικητικούς υπαλλήλους.

Από το 2004 οι προσλήψεις προσωπικού υπολείπονται κατά πολύ των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η στοιχειώδης λειτουργία σημαντικών τμημάτων.

Οι λίστες αναμονής έχουν μετατραπεί σε μακροχρόνιες λίστες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών με σοβαρή ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης.

Τα εκατόν ογδόντα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παραδόθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004, παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Οι γιατροί που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ., καταγγέλλουν συνθήκες «εργασιακού Μεσαίωνα», δεν πληρώνονται τις εφημερίες που πραγματοποιούν και η Κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό τους.

Ενώ το Ε.Σ.Υ. καταρρέει εξαιτίας της κυβερνητικής επιλογής για την απαξίωσή του και την ταυτόχρονη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση μετά από σύσκεψη των αρμοδίων Υπουργών υπό τον κύριο Πρωθυπουργό, διαπιστώνει έκρηξη των δημοσίων δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας και θέτει τον Υπουργό Υγείας υπό την επιτήρηση του Υπουργού Οικονομίας. Και αυτό μόλις ένα χρόνο μετά από την ψήφιση, από την κυβερνητική πλειοψηφία, του νόμου για τον «Έλεγχο των δαπανών στην υγεία», η εφαρμογή του οποίου, σύμφωνα με τις πανηγυρικές διακηρύξεις του σημερινού Υπουργού, θα επέφερε περιστολή της «σπατάλης» τουλάχιστον κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τη στιγμή που η σπατάλη υπέρ των «ημετέρων συμφερόντων» διογκώνεται, ο ελληνικός λαός δέχεται τις χειρότερες υπηρεσίες υγείας από την ίδρυση του Ε.Σ.Υ.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:

Αναλαμβάνει τις ευθύνες του και πρόκειται να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη βούλησης και σχεδιασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά την υποστήριξη του Ε.Σ.Υ. με συνέπεια τη συνεχή απαξίωσή του με τρόπο που πλήττει τα συμφέροντα των Ελλήνων;

Γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βάρος του Ε.Σ.Υ. και των χρημάτων του ελληνικού λαού;».

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι αληθές, δεν είναι ακριβές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας. Υπάρχουν και οι φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Και δεν είναι αληθής, αλλά είναι ασύστολα ψευδής ο ισχυρισμός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Αυτό το ξέρουν όλοι οι πολίτες. Δεν είναι παρά μόνο πρόκληση στη μνήμη, στην κρίση των Ελλήνων, να ισχυρίζεται ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα απέναντι σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, σε βάρος του Ε.Σ.Υ.

Μόνη αλήθεια στην ερώτηση που ακούσαμε είναι η έμμεση αλλά ξεκάθαρη ομολογία που εμπεριέχεται στην ακόλουθη φράση, ότι δηλαδή φεύγοντας από την εξουσία άφησαν πίσω τους ένα σύστημα κακοδιαχείρισης, ένα σύστημα διαφθοράς. Αυτή όμως ήταν η πραγματικότητα του 2003.

Σήμερα τίποτα δεν είναι όμοιο με το χθες. Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και η κατάσταση βελτιώνεται.

Ενισχύσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πυκνώσαμε δραστικά τον αριθμό των επιθεωρήσεων. Υπογραμμίζω ότι μόνο το 2007 δόθηκαν σχεδόν πεντακόσιες εντολές για ελέγχους. Υποβλήθηκαν περίπου τετρακόσια πενήντα πορίσματα και παραπέμφθηκαν περισσότερες από πενήντα υποθέσεις στον Εισαγγελέα. Το λέει αναλυτικά η Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Προσθέτω ότι όλες οι καταγγελίες ελέγχονται με αυστηρότητα. Όλα τα πορίσματα ελέγχου αξιολογούνται υπεύθυνα έτσι ώστε να προωθούνται τα αναγκαία για κάθε περίπτωση μέτρα. Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω –και πιστεύω ότι αυτό το οφείλουμε στη μεγάλη πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί με σοβαρότητα, με επαγγελματισμό το σύστημα υγείας- ότι τα όποια αρνητικά φαινόμενα δεν μπορεί να γενικεύονται σε βάρος δικαίων και αδίκων.

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Δεν αποκρύπτεται και δεν συγκαλύπτεται τίποτε. Βάλαμε τέλος στις πρακτικές του συμψηφισμού και των συγκαλύψεων που άφησε το χθες. Βάλαμε ψηλά τον πήχη των στόχων μας και επιδιώκουμε διαρκώς το καλύτερο. Είμαστε σε μόνιμη σύγκρουση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πράγματι στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.

Δεν εξωραΐζουμε τίποτε. Δεν είπαμε ποτέ ότι λύθηκαν όλα τα ζητήματα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθειά ριζωμένα στο χρόνο. Δεν αντιμετωπίζονται πράγματι από τη μια μέρα στην άλλη. Ξέρουμε ότι ζητήματα που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές δεν έχουν μαγικές λύσεις. Ξέρουμε ότι εκκρεμότητες που απαιτούν αυξανόμενους δημόσιους πόρους δεν βρίσκουν λύση στα δανεικά και στα χρέη.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια και συνεχίζουμε με εντεινόμενους ρυθμούς. Αναδιαρθρώσαμε και μειώσαμε τις διοικητικές υγειονομικές περιφέρειες εξασφαλίζοντας τόσο την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος όσο και σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Πρωθυπουργού)

Είπαμε, κύριε Πρόεδρε, στα λογικά πλαίσια.

Μετακινήθηκε ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση των μονάδων υγείας. Εξοικονομούνται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Βάζουμε με το νόμο για τις προμήθειες οριστικό τέλος στο άναρχο τοπίο που κυριαρχούσε στα οικονομικά του συστήματος υγείας. Μέσα στο χρόνο ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες και σύντομα θα έχουμε σημαντικά, απτά, χειροπιαστά αποτελέσματα τόσο στην εξοικονόμηση πόρων όσο και στην αλλαγή κατεστημένων νοοτροπιών που ταλανίζουν το σύστημα.

Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια, για χρηστή διαχείριση, για εξοικονόμηση εκατοντάδων ευρώ το χρόνο. Προχωρούμε στην ενσωμάτωση όλων των ειδικών λογαριασμών στον Κρατικό Προϋπολογισμό για να εκλείψει κάθε ενδεχόμενο αδιαφανούς διάθεσης πόρων. Υπογραμμίζω ότι η τελευταία Έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας επισημαίνει ότι περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από το 1993 έως το 2002 κυρίως σε επιχορηγήσεις σωματείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένα. Αλλού δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία των φορέων που επιχορηγήθηκαν και αλλού δεν είχαν υποβληθεί τα αναγκαία νόμιμα παραστατικά.

Αναπτύσσουμε επίσης σύγχρονο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον τόπο κατοικίας κάθε πολίτη έτσι ώστε και καλύτερα αποτελέσματα να υπάρχουν αλλά και η σπατάλη να αποφεύγεται.

Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες προσλήψεις, ένα πράγματι σημαντικό θέμα, επιταχύναμε χωρίς εκπτώσεις ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία τις διαδικασίες για τις προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π.. Κύρια προτεραιότητα τώρα είναι η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό για να μπουν σε πλήρη λειτουργία εκατόν σαράντα επτά εξοπλισμένες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής που δεν λειτουργούν αλλά και να ενισχυθεί το προσωπικό σε πολλές άλλες. Συνολικά οκτακόσιοι πενήντα νοσηλευτές διορίζονται με άμεσες διαδικασίες από τους κυλιόμενους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π. για το σκοπό αυτό.

Για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και τις προσλήψεις που έγιναν από το 2004 έως σήμερα, θέλω να καταθέσω σχετικό πίνακα του Α.Σ.Ε.Π. στα Πρακτικά.

Προσθέτω ακόμα ότι ουσιαστική ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού του Ε.Σ.Υ. συμπληρώνεται με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Σχεδιάστηκε και προχωρά η πρόσληψη μέχρι το τέλος του 2009 περίπου τεσσεράμισι χιλιάδων γιατρών πέρα από το συνήθη προγραμματισμό.

Καλύπτουμε έτσι την αδράνεια πολλών χρόνων και την ανυπαρξία ενεργειών που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 1993. Προσθέτω ένα μόνο. Στο πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο το 2004 υπήρχαν μόνο διακόσιες ενενήντα τέσσερις ανεπτυγμένες κλίνες. Σήμερα λειτουργούν εξακόσιες τριάντα πέντε.

Πέρα από όλα αυτά, η ειδική κλαδική συμφωνία που υπογράφεται για πρώτη φορά μέσα στις επόμενες μέρες με τους νοσοκομειακούς γιατρούς δικαιώνει την πολιτική μας και αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά τους στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προσαρμόζουμε ακόμη το ωράριο εργασίας των γιατρών μας σ’ αυτά που προβλέπει το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο. Βελτιώνουμε έτσι τους όρους εργασίας, εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πού είναι λοιπόν ο εργασιακός Μεσαίωνας, στο σήμερα που εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς όρους εργασίας ή στο χθες που ήταν ανέφικτη η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων;

Συνοψίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν είπαμε και δεν λέμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Σίγουρα όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τόσο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας όσο και στην εξυγίανση του συστήματος.

Η Ελλάδα του 2008 δεν είναι ούτε στη δυσμενή κατάσταση του 2004 ούτε στην κατάσταση που επιχειρούν να παρουσιάσουν σήμερα οι τότε υπεύθυνοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι, δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας δεν σταματά ποτέ, το έργο για την κοινωνία δεν τελειώνει ποτέ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον πέμπτο πια χρόνο της θητείας σας, της Νέας Δημοκρατίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Μην μας απαντάτε, κύριε Πρωθυπουργέ, με τις γνωστές σας δικαιολογίες. «Βρήκαμε καμένη γη, χρόνια προβλήματα και τελικά για όλα φταίει το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ.», με παρουσίαση συνεχώς μέτρων, μέτρων ενεστώτος διαρκείας, που όλο αρχίζουν αλλά ποτέ δεν τελειώνουν.

Δυστυχώς για σας, στον πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησής σας μιλούν πολύ πιο δυνατά οι πράξεις και οι παραλείψεις σας από τα εύκολα λόγια σας. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας είναι μία τραγωδία με τρεις πράξεις.

Πράξη πρώτη. Οι δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας μειώνονται ως ποσοστό του Α.Ε.Π. συνεχώς και αδιαλείπτως στα χρόνια της διακυβέρνησής σας. Η παράθεση αριθμών, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας έδωσε ο Υπουργός σας δεν καλύπτουν την πραγματικότητα των πολιτών. Το μόνο νούμερο που ισχύει αφορά τα νέα χρέη τρεισήμισι δισεκατομμυρίων ευρώ των νοσοκομείων που δημιουργήσατε εσείς μέσα σε τριάντα έξι μήνες.

Αποτέλεσμα; Δραματικό. Οι νοσηλευτές που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο είναι λιγότεροι από τους μισούς που αποχωρούν. Κατά τα άλλα για κομματικούς αγροφύλακες είχαμε λεφτά.

Τα προγράμματα ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των ναρκωτικών έχουν εγκαταλειφθεί. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ παραμένουν απλήρωτοι. Σας έχω δει, κύριε Πρωθυπουργέ, να επισκέπτεστε τακτικά τις κοινότητες απεξάρτησης. Θεωρούσα ότι δεν ήταν για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά για λόγους ευαισθησίας.

Η πράξη όμως άλλα μας λέει, ότι έχετε εγκαταλείψει ουσιαστικά αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Οι γιατροί καταγγέλλουν εργασιακό Μεσαίωνα και παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους. Πετυχημένα προγράμματα, όπως «Βοήθεια στο σπίτι» κινδυνεύουν με κατάργηση.

Πράξη δεύτερη. Διαχειρίζεστε το σύστημα όπως το υπόλοιπο ελληνικό κράτος, ως αποικία σας προς εκμετάλλευση, εκποίηση, υποστήριξη ευνοουμένων. Οι μόνιμες προσλήψεις των γιατρών έχουν αντικατασταθεί με βραχυχρόνιες προσλήψεις επικουρικών γιατρών με αδιαφανή κριτήρια, όπως και όλες πια οι προσλήψεις στο δημόσιο.

Το ξέρετε ότι η κακοδιαχείριση και η διαφθορά βασιλεύουν στο Ε.Σ.Υ., ενώ ο αρμόδιος δικός σας Υπουργός κάνει δημόσιες σχέσεις. Η σπατάλη και η διαφθορά διογκώνονται και οι φαρμακευτικές δαπάνες, λόγω της προκλητικής δικής σας κατάργησης της λίστας, εκτροχιάζονται.

Ξέρετε τι σημαίνει διαφθορά στο χώρο της Υγείας; Σημαίνει απλά τη στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Σημαίνει απλά ότι αντί να σεβόμαστε το συνάνθρωπό μας τον εκβιάζουμε. Οι λίστες αναμονής έχουν γίνει λίστες ντροπής με διαμεσολαβητές τα βουλευτικά γραφεία ή το χρήμα. Ντροπή για την Ελλάδα, κύριε Πρωθυπουργέ! Και δεν σας συκοφαντώ εγώ. Εγώ σας παρουσιάζω εδώ πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που λέει: «Γκρεμίζουν το ΕΣΥ χρόνο με το χρόνο. Χρηματισμούς, πελατειακές σχέσεις, «αμαρτωλές» προμήθειες, ληγμένα φάρμακα…».

Το καταθέτω για τα Πρακτικά, κύριε Πρωθυπουργέ, για να δείτε εάν σας συκοφαντεί η Αντιπολίτευση.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιος Παπανδρέου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πράξη τρίτη. Ουδείς και πρώτος εγώ δεν θα ισχυριστώ ότι το δημόσιο σύστημα δεν σήκωνε βελτίωση. Μα ακριβώς αυτό δεν κάνατε. Είκοσι τοις εκατό των κρεβατιών είναι στον ιδιωτικό τομέα που απορροφά όμως 60% των χρημάτων του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά την Υγεία. Το σχέδιό σας ήταν σαφές: να παραδώσετε τον Έλληνα πολίτη στην ασύδοτη αγορά υπονομεύοντας συστηματικά τη δημόσια Υγεία, όπως το κάνατε με τη δημόσια Παιδεία, με τον Ο.Τ.Ε., με αυτή τη σύμβαση ντροπής που παρουσιάσατε χθες. Νέες, υπερσύγχρονες μονάδες εντατικής θεραπείας, κύριε Πρωθυπουργέ –ακούστε- μένουν κλειστές τέσσερα χρόνια, εκατόν πενήντα κλίνες! Τέσσερα χρόνια μένουν κλειστές αυτές οι μονάδες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ούτε ένας γιατρός! Και ξέρετε τι λένε οι γιατροί; Δημοσίως τα έχουν πει στις τηλεοράσεις. Λένε ότι είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, σ’ ένα τεράστιο δίλημμα όταν έρχονται δέκα άτομα που πρέπει να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν έχουν κρεβάτια και πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα πεθάνει. Είναι τραγική η κατάσταση, κύριε Πρωθυπουργέ, κι έχετε τεράστιες ευθύνες. Τέσσερα χρόνια κανένας γιατρός γι’ αυτές τις μονάδες εντατικής θεραπείας!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Τα Κέντρα Υγείας εγκαταλείπονται. Το προσωπικό αποσπάται από τα Κέντρα Υγείας για να πάει σε νοσοκομεία, για να καλύψει κενά. Πού θα πάει ο κόσμος; Ποια εμπιστοσύνη θα έχει στο δημόσιο σύστημα;

Η δια βίου εκπαίδευση των γιατρών που θεσπίσαμε το Γενάρη του 2004 έμεινε στα συρτάρια. Αντικαταστήσατε το νόμο για τις προμήθειες με μια 13μελή επιτροπή που δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι προμήθειες να γίνονται εξωσυμβατικά. Μήπως αυτός ήταν και ο στόχος; Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορείτε να κάνετε το διαγωνισμό προμήθειας –ακούστε, τέσσερα χρόνια δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το διαγωνισμό, ενώ τον Ο.Τ.Ε. τον ξεπουλήσατε πολύ γρήγορα- ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» με αποτέλεσμα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο να μην έχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Το «Αττικό» εφημερεύει με τη στήριξη του Γενικού Κρατικού Πειραιά γιατί σημαντικές κλινικές, όπως η Ουρολογική, δεν έχουν προσωπικό τέσσερα χρόνια τώρα. Τα νοσοκομεία λειτουργούν ακόμα μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Αυτό το έζησα κι εγώ πρόσφατα στο ΚΑΤ. Έχει ένα προσωπικό που τα δίνει όλα, αλλά είναι απογοητευμένο, κουρασμένο, χωρίς προοπτική και κίνητρα. Γιατί; Τι σας έφταιξε, κύριε Πρωθυπουργέ, το δημόσιο σύστημα υγείας; Δεν είναι κακό επειδή είναι δημόσιο. Έχει προβλήματα επειδή έχει κακούς αφέντες στο κεφάλι του: εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας! Κι αυτό κοστίζει στο μέσο πολίτη, ο οποίος επιβαρύνεται με την ακρίβεια που εσείς δεν μπορείτε να ελέγξετε. Και οι δημόσιες Υπηρεσίες θα ήταν πραγματικά ένα βάλσαμο για τον Έλληνα πολίτη.

Για μας η υγεία, η σωστή περίθαλψη αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, του κάθε Έλληνα, της κάθε οικογένειας. Εσείς καταργείτε αυτό το δικαίωμα. Διαιρείτε ξανά τον ελληνικό λαό σε προνομιούχους και μη, για να βασιλεύει η διαφθορά, η ομηρεία του πολίτη, η αδιαφορία της Πολιτείας, η ασυδοσία των επιτήδειων στη χώρα μας. Αδιαφορία να ελέγχει, αδιαφορία να βάλει τάξη στην αγορά, στην ακρίβεια, στη δημόσια Υγεία. Αυτή είναι η Κυβέρνησή σας! Ακόμη ένα πολλοστό παράδειγμα είναι το διατροφικό σκάνδαλο με το ορυκτέλαιο. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Με αυτό το παράδειγμα που εσείς δίνετε, με τον τρόπο που κυβερνάτε τη χώρα πώς περιμένετε να μην εξεγείρεται η νεολαία, να μην αισθάνεται αδιέξοδα, να μην την πνίγει η έλλειψη δικαιοσύνης και προοπτικής όταν βλέπει την ψαλίδα της ανισότητας να μεγαλώνει;

Πώς να μην πολώνεται, όταν η Κυβέρνηση κυβερνά χωρίς σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς προστασία βασικών δικαιωμάτων του; Προωθείτε μια κουλτούρα, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας: παντού κονέ, παντού πελατειακές σχέσεις, παντού διαφθορά, πουθενά αξίες, ενώ συνεχίζετε να πυροδοτείτε με τις δηλώσεις σας στο χώρο της παιδείας.

Και βεβαίως η πόλωση φέρνει βία, βία που πάντα καταδικάζω απερίφραστα, που καταδικάζουμε σύσσωμοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, αλλά έχουμε και μια υποχρέωση: Να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε έως εδώ, γιατί ένα μέρος της νεολαίας μας φτάνει σήμερα σε αυτά τα άκρα. Είναι ή δεν είναι παιδιά μας; Ή μήπως είναι παιδιά ενός άλλου Θεού;

Τα αδιέξοδα της νεολαίας μας που λίγα χρόνια πριν ένιωθαν περηφάνια σε μια στιγμή εθνικής ανάτασης, αισιοδοξίας και ενότητας, αυτά τα αδιέξοδα βαραίνουν εσάς που καταργείτε το δημόσιο χώρο και το κοινωνικό κράτος.

Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες και τις πραγματικές της ευθύνες, να μην κρύβεται πίσω από την πόλωση. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι πρυτανικές αρχές, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, οι φοιτητές πρέπει να υπερασπιστούν την αυτόνομη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου και να αγωνιστούν για τη συνεχή αναβάθμισή του, να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία. Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουν τη δική μας πλήρη στήριξη.

Επανέρχομαι όμως –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- στο θέμα της υγείας. Αυτές τις μέρες άρχισαν νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας. Όλους τους εργάτες της υγείας θέλω σήμερα και από αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής να τους διαβεβαιώσω το εξής: Για εμάς είναι βασική η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι για εμάς αυτονόητο το δικαίωμα σε σωστές υπηρεσίες υγείας για όλους. Ξέρουμε ότι μπορούμε ένα αποτελεσματικό και ανθρώπινο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, όπως θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή τη μιζέρια.

Μπορούμε διαφορετικά και δεσμευόμαστε για αποτελεσματική, δωρεάν, δημόσια υγεία με αύξηση της χρηματοδότησης κατά μία μονάδα του Α.Ε.Π. σε περίοδο τετραετίας, με περίθαλψη για όλους 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, με προτεραιότητα στην πρόληψη και βεβαίως στην ανάδειξη και ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε δεσμευθεί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κάθε χρόνο θα προσλαμβάνονται τρεις χιλιάδες άτομα, περισσότερα από όσους αποχωρούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ενίσχυση, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πρόβλημα πολιτικό. Εσείς δεν έχετε την πολιτική βούληση να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η βούληση υπάρχει στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που αμέσως μετά τις εκλογές θα κάνει πράξη αυτές τις υποχρεώσεις, τις οποίες θεωρεί και ηθικά και πολιτικά και κοινωνικά απαραίτητες.

Ευχαριστώ.

(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που κατετέθη στα Πρακτικά –πιθανώς χωρίς να το ξέρετε, κύριε Παπανδρέου- είναι η σκληρότερη κριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Επικαλεστήκατε ένα δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας. Εκείνο που δημοσιεύθηκε σε αυτό το δημοσίευμα είναι το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών, ένα πόρισμα που εμείς ζητήσαμε με τον έλεγχο που προκαλέσαμε. Αυτό βέβαια το αποκρύψατε, ότι δηλαδή εμείς τολμήσαμε να φέρουμε την αλήθεια στο φως.

Τι δείχνει το πόρισμα; Δείχνει την κατάσταση που παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δείχνει τι κληρονόμησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δείχνει αυτά που παραλάβαμε στο ξεκίνημα και αυτά που υπό δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να αλλάξουμε!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Και τόσα χρόνια τι κάνατε; Πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ! Πέντε χρόνια τι κάνετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι λοιδορούν και κινδυνολογούν, κάποιοι μετρούν ανάποδα –και το ξέρουν- καταγγελίες για πιράνχας που λυμαίνονταν το σύστημα υγείας. Δεν ειπώθηκαν ούτε για τα τελευταία τέσσερα χρόνια ούτε από στέλεχος της σημερινής Κυβέρνησης. Λέχθηκαν από Υπουργό του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ!

Λέχθηκαν για να σηματοδοτήσουν την ανάγκη αντεπίθεσης με στόχο τη διαφάνεια. Μόνο που τότε, αντί να παραμεριστούν τα προβλήματα, παραμερίστηκε ο Υπουργός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά για όσους προσποιούνται ότι ανακάλυψαν προβλήματα στο χώρο της υγείας, μόνο όταν και αφού έφυγαν από την εξουσία.

Εμείς δεν ισχυριστήκαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τα πράγματα στο χώρο της υγείας έφθασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτό που λέμε και το δείχνουμε κάθε μέρα, είναι ότι μέρα με τη μέρα τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Αυτός είναι ο στόχος. Και αυτό το στόχο υπηρετούμε με συνέπεια και με σοβαρότητα.

Η επένδυση της πολιτείας σε νέες δομές, σε νέες υποδομές υγείας συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς. Στον τρέχοντα Προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4%. Το νέο σύστημα προμηθειών του Ε.Σ.Υ. θωρακίζει τη διαφάνεια και εγγυάται την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Οι αλλαγές που έγιναν και αυτές που προωθούνται αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και διασφαλίζουν υπηρεσίες υγείας αυξημένης ποιότητας.

Μιλά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για καθοδική πορεία του Ε.Σ.Υ. Ξεχνά ότι άφησαν πίσω τους ένα σύστημα άναρχο, δυσκίνητο, αδιάφανο, ένα σύστημα με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και χρέη 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στους προμηθευτές, ένα σύστημα χωρίς πληροφοριακά συστήματα, χωρίς ισολογισμούς, χωρίς απολογισμούς, χωρίς προγραμματισμό για τις δαπάνες, ένα σύστημα με δικαστικές εμπλοκές και σκάνδαλα -αυτή είναι η πραγματικότητα- με απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που, ενώ ξεκίνησαν ως εξαίρεση, τελικά έγιναν ο κανόνας. Ολόκληρο το σύστημα προμηθειών ήταν εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο αδιαφάνειας και σχέσεων εξάρτησης. Ολόκληρο το σύστημα ήταν υποταγμένο σε μία χαοτική κατάσταση, με εννέα χιλιάδες διαγωνισμούς το χρόνο, διάσπαρτους, ανεξέλεγκτους, για τους οποίους βούιζε ο τόπος.

Μιλά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για κενές θέσεις.

Ναι, κύριε Παπανδρέου, υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανάγκες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έγιναν χιλιάδες προσλήψεις σε νοσηλευτικό, σε διοικητικό, σε παραϊατρικό προσωπικό που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πόσες προσλήψεις, κύριε Πρωθυπουργέ;

(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

(Κωδωνοκρουσίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Τα έγγραφα του Α.Σ.Ε.Π. δίνουν την υπεύθυνη απάντηση.

Θυμίζω ακόμα την εξασφάλιση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στο χώρο της υγείας για τη νέα προγραμματική περίοδο, που φθάνουν σχεδόν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Προχωρούμε ήδη στην κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων, Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων σε ολόκληρη τη χώρα. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για τη δημιουργία υπερσύγχρονων μονάδων στη Θεσσαλονίκη, το Αιγίνιο, την Πρέβεζα, την Κω, την Αττική.

Προετοιμάζουμε ταυτόχρονα τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια υγεία σε συνεννόηση με όλους τους φορείς, αλλά και σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να έχει κάθε πολίτης δίπλα του, στο σπίτι ή στη δουλειά του, τις άμεσες υπηρεσίες υγείας που μπορεί να χρειαστεί.

Τα πράγματα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα τόπο δεν αλλάζουν με ευχές. Αλλάζουν με υπεύθυνη δουλειά και στέρεες λύσεις. Αυτό κάνουμε σήμερα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητεί κανένας. Αλλάξαμε σελίδα για να δώσουμε προοπτική σε ένα υγειονομικό σύστημα που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επειδή οι κυβερνήσεις του χθες δεν τολμούσαν να συγκρουστούν με συμφέροντα και παρωχημένες νοοτροπίες. Είμαστε τώρα στο δρόμο της ποιοτικής αναβάθμισής του.

Έχουμε, όμως, πολλά να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να επανασυσταθεί το σύστημα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να ανταποκρίνεται αμεσότερα, πληρέστερα στις προσδοκίες των πολιτών. Συνεχίζουμε σταθερά, εντατικά, με σχέδιο και πρόγραμμα. Έχουμε στην πορεία αυτή σύμμαχό μας την ελληνική κοινωνία. Έχουμε μαζί μας τους πολίτες, τους πολίτες που θυμούνται κρίνουν και συγκρίνουν.