«Πράσινο φως» για 14.500 προσλήψεις στην Υγεία έως το 2009

Ενιαίο σύστημα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση. Στο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα αστικά Κέντρα Υγείας και τα δημοτικά ιατρεία. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναμένεται να ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των προσλήψεων στην Υγεία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 14.500 έως το 2009.

Δ. Αβραμόπουλος
Αναφερόμενος στις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για 6.000 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες έχουν ήδη προκηρυχθεί και επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.

Αναμένονται, επίσης, 4.500 προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών, μέσα στην προσεχή διετία (για τις 1.200 έχουν ήδη διασφαλιστεί οι σχετικές πιστώσεις). Οι νέοι γιατροί θα καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου ωραρίου που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανακοινωθούν άλλες 7.000 νέες θέσεις (νοσηλευτές και γιατροί) πέραν των 2.000 που αποφασίστηκε προχθές και ανακοινώθηκε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στην Υγεία, ωστόσο, δοκιμάζονται από τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία αγγίζουν σήμερα τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, το 1,4 δισ. αφορά οφειλές ασφαλιστικών Ταμείων προς τα νοσοκομεία, για νοσήλια ασφαλισμένων τους.

Με το θέμα ασχολείται επιτροπή ειδικών των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας, η οποία επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης των χρεών.