Πράσινο φως για νέες προσλήψεις

Σε 5.000 προσλήψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων προγραμματίζει να προχωρήσει το 2011 το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για 2.000 προσλήψεις, με τις οποίες θα καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις, και 3.000 για κάλυψη διαφόρων θέσεων (2.800 στην Υγεία και 200 στην Πρόνοια), όπως προβλέπει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με τους «κυλιόμενους» πίνακες του ΑΣΕΠ και με τη διαδικασία που προβλέπει παλαιότερος νόμος (Ξενογιαννακοπούλου), ο οποίος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη νέων προσλήψεων στο ΕΣΥ, καθώς τα κενά μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Σταύρο Κουτσιουμπέλη, ο ετήσιος ρυθμός συνταξιοδότησης είναι 7.500 εργαζόμενοι.

Για να καλυφθούν τα κενά αυτά -σημειώνει- και με βάση την πρόβλεψη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, πρέπει να προσληφθούν 1.500 νέοι εργαζόμενοι για την Υγεία και την Πρόνοια. Κάποια από αυτά τα κενά έχουν καλυφθεί με θέσεις που διέθεσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, αλλά δίνουν μία εικόνα για τα κενά στελέχωσης του ΕΣΥ. Από τις 15.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και τις 25.000 λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ, είναι καλυμμένες οι 10.000 και οι 8.500 αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι έξι προς 1.000.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ